Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА

Поводом 15. септембра, Дана резервних војних старешина Србије и стогодишњице постојања и рада те организације, основане 1919. године, у Градској кући организован је свечани пријем. Присутне је том приликом поздравио помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић који је припадницима резервих војних старешина честитао њихов дан и пожелео им да своја знања и вештине остварују и преносе другима у миру и у мирнодопске сврхе.

- Петнаести септембар је велик и значајан дан за Организацију резервних војних старешина Србије,  дан када је  1918. године започео пробој Солунског фронта и када је, годину дана касније одржана Оснивачка скупштина, на чијем челу је био славни војвода Степа Степановић– рекао је Александар Петровић и додао – Ми се поносимо Новосадском организацијом Резервних војних старешина која спада у ред најбољих организација у Србији и која је током читавог постојања била, а и данас јесте, једна од перјаница нашег друштва, чији је циљ одбрана наше земље. Дугујемо им велику захвалност јер су увек били тамо где су најпотребнији и где је било најтеже.

Заменик председника Организације резервних војних старешина Милан Јагњић се захвалио Граду Новом Саду и свима који су својим присуством увеличали свечаност и подржали једновековну делатност организације чија је активност увек била усмерена на одбрану отаџбине.

-За нас је ово велики дан јер сто година постојања значи исто толико година напорног рада, за неке и ратовања, страдања али пре свега опстајања у свим тешким ситуацијама које су нам се дешавале. Организације резервних војних старешина Новог Сада може да се похвали чињеницом да је више пута проглашавана за најуспешнију и ја се надам да ће тако бити и у будућности, јер сваке године подмлађујемо и попуњавамо чланство- нагласио је Милан Јагњић.

Том приликом, Организација резервних војних старешина доделила је признања заслужним организацијама и појединцима који су у претходном периоду препознали значај програмских активности Организације, учествовали у њима и пружили јој подршку и помоћ.
    
Дана 15. септембра 1919. године група преживелих официра и ратника из Великог отаџбинског рата, одржала је у Београду оснивачку скупштину Удружења резервних официра и ратника, а истог датума 1918. године ти официри су отпочели пробој Солунског фронта. Традицију тог удружења, као и касније преименованих удружења и савеза резервних војних старешина и спомен на све ослободилачке ратове и пале за слободу отаџбине, наставља, негује и афирмише Савез организација резервних војних старешина Србије.

Нови Сад, 12. септембар 2019. године