Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода члан Градског већа за саобраћај и путеве проф. др Александар Булајић присуствовао је једнодневној манифестацији у Саобраћајној школи „Пинки“, где су поред трибине уприличине и превентивне активности за младе посвећене овој важној теми. Циљ обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је подсећање на све погинуле и повређене у друмском саобраћају.

- Сваке године око 1.250.000 људи широм света погине у друмским саобраћајним незгодама што значи да на сваких 25 секунди једно лице погине у саобраћају, док истовремено 20 до 50 милиона буде повређено. Уједињене нације су тим поводом 2005. године установиле Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода у друмском саобраћају који се у Србији обележава од 2007. године. Овај дан је посвећен милионима погинулих и повређених у саобраћајним незгодама, њиховим породицама и заједницама, као и одавању почасти преданим члановима хитне помоћи, полиције и лекара који се свакодневно носе са трауматским смртним последицама и повредама у саобраћају. Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада се придружује глобалом обележавању овог дана и ради на унапређењу безбедности свих учесника у саобраћаја у нашем граду – рекао је проф. др Александар Булајић. Он је такође истакао да Град Нови Сад континуирано организује обуке за све старосне групе учесника у саобраћају, почев од деце и младих па све до најстаријих суграђана, с циљем повећања безбедности у саобраћају и важности поштовања саобраћајних прописа.

Саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Милан Илић је рекао да Град Нови Сад и Република Србија чине све како би се број страдалих у саобраћајним незгодама смањио.

- Агенција за безбедност саобраћаја је покренула и бесплатан сервис психолошке помоћи намењен жртвама и њиховим породицама да им се помогне у интегрисању у свакодневни живот. Данас ће ученици имати прилику да слушају предавања жртава саобраћајних удеса и њихове потресне животне приче. Они су сада промотери Агенције за безбедност саобраћаја с циљем да скрену пажњу на неопходност поштовања саобраћајних правила. Данас ће ученици моћи да испробају пијане наочаре, симулатор вожње, а биће изведена и симулација збрињавања учесника на лицу места након саобраћајне незгоде где су укључене службе саобраћајне полиције, хитне помоћи и ватрогасаца - рекао је Милан Илић.

Сарадник агенције за безбедност саобраћаја Славиша Савић је указао на важност поштовања саобраћајних прописа.

- Након три деценије како сам страдао у саобраћајној несрећи коју сам проузроковао, могу да кажем да један секунд младалачке непромишљености може да промени живот особе, њене породице и околине. Данас сам овде да својом животном причом дам допринос побољшању безбедности младих у саобраћај и скренем пажњу младима да у свакој ситуацији поштују саобраћајна правила - рекао је Славиша Савић.

Нови Сад, 16. новембар 2023. године