Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ У НОВОМ САДУ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви који се обележава 14. јуна, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је пријему за вишеструке добровољне даваоце крви који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе - добитнике плакете „Широко срце“.

- Свим добровољним даваоцима крви који су овде присутни, као и онима који нису дали довољно пута крв да би се овде нашли и примили заслужена признања, искрено и од срца честитам Светски дан добровољних давалаца крви и захваљујем у име Града Новог Сада, градоначелника Милоша Вучевића и у своје лично име на дугогодишњем и вишедеценијском хуманом доприносу. Позивам и многе друге појединце и удружења да крену стопама ових људи и дајући крв онима којима је најпотребнија, спасу  оно највредније – људски живот. Захваљујући великом броју хуманих грађана, Град Нови Сад има добро развијено и организовано добровљно давалаштво крви чиме је позициониран на место најхуманије средине - рекао је Александар Петровић.

Сарадница за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић захвалила је свим даваоцима крви на њиховој хуманости и несебичности и упутила им честитке поводом овог међународног празника. Она је такође додала да Завод тренутно располаже стабилним залихама крви свих крвних група и да je веома битно да се крв даје континуирано како би било довољно крви за све пацијенте.

Катица Вуксановић, која је до сада дала крв сто пута, је рекла да је први  пут крв дала у марту 1982. године и да је хуманост била њена идеја водиља да постигне број од сто давања.

За остварених 100 давања плакету је примило двоје давалаца крви, за 75 давања 12 давалаца, а за 50 давања 35 давалаца. Плакету „Широко срце“ за 2020. годину добило је девет колектива. Присутнима на пријему обратио се и председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.

Нови Сад, 14. јун 2021. године