Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствоваo je акцији "Доручак са дијализираним пацијентима" коју у оквиру пројекта промоције трансплатације и донације органа, а поводом Светског дана бубрега организује Клинички центар Војводине у сарадњи са Савезом бубрежних инвалида Војводине.

- У Србији у овом моменту 738 људи чека на нови бубрег, а годишње се уради тек 50 трансплатација. Не можемо да будемо задовољни тим бројкама и будући да имамо одличне хирурге и добре услове, апелујем на све наше суграђане да се укључе у акцију и потпишу донорске картице, како би овим пацијентима обезбедили квалитетнији живот - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ

Пацијенти на дијализи поред редовних медицинских терапија, велику пажњу морају да посвете исхрани, како би допринели да њихов живот на дијализи буде квалитетнији, али и да приликом трансплатације њихов организам спремно прихвати нови орган. Неопходно је ограничити унос соли и течности и избегавати киви, банану, суво воће и поврће, пасуљ и остале намирнице које садрже калијум и фосфор.

- Овом акцијом желимо да прикажемо како живе особе на хемодијализи, и шта им потенцијално значи трансплатација. У Војводини 1200 људи иде на дијализу, а све већи број деце и младих људи се налази на листама за трансплатацију. Наш циљ је да заинтересујемо и информишемо, отклонимо заблуде и нејасноће везане за трансплатацију и донацију органа, а самим тим и наведемо ширу јавност да размисле о сопственом ставу према трансплатацији и донацији органа и покажемо да је поклањање живота другој особи, највиши облик хуманости и солидарности-изјавила је др Јелица Аларгић, координатор пројекта промоције Трансплатација и донација органа.

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења фондација за бубрег у више од сто земаља света, са циљем да се подигне свест о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота, и укаже на значај трансплантације.

Нови Сад, 7. март 2012. године