Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

Поводом обележавања 21. септембра - Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић присуствоваo je Конгресу о Алцхајмеровој болести. Конгрес који је намењен неуролозима, психијатрима, лекарима опште праксе и осталим профилима здравствених радника организује Удружење грађана "Алцхајмер" у циљу упознавања са свим аспектима Алцхајмерове болести ради што ранијег препознавања симптома, као и укључивања одговарајуће терапије.

- Ова болест је специфична и захтева додатну бригу друштва. Ради се о угроженој популацији, и морамо превентивно деловати када је реч о Алцхајмеровој болести. Сматра се да у Србији има око 100 000 оболелих, а у свету је око 36 000 000 људи који имају симптоме дементног стања. Сврха овог конгреса је да струка максимално подржи и помогне оболеле и њихове породице, што ће свакако чинити и Град Нови Сад – нагласио је  прим. др Петар Новаковић.

У оквиру Конгреса, који је иначе централна манифестација програма обележавања месеца борбе против Алцхајмерове болести у Новом Саду, додељене су захвалнице представницима Града Новог Сада, Покрајне и заслужним појединцима за допринос раду јединог удружења грађана за Алцхајмерову болест. Том удружењу Град Нови Сад, путем Градске управе за социјалну и дечију заштиту, у 2012. години, обезбедио је 1.300.000,00 динара за реализацију Програма ''Дневни боравак за особе оболеле од Алцхајмерове болести''.

Нови Сад, 21. септембар 2012. године