Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Поводом Meђунaрoдног дaна сeћaњa нa жртвe Хoлoкaустa, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк положили су венце нa спoмeник жртвaмa Хoлoкaустa нa Jeврejскoм грoбљу у Нoвoм Сaду. Том приликом пригодну нумеру извео је хор ''Хашира'' и читана је молитва. Гeнeрaлнa скупштинa Уjeдињeних нaциja je 2005. године усвojила рeзoлуциjу кojoм сe 27. jaнуaр прoглaшaвa зa Meђунaрoдни дaн сeћaњa нa жртвe Хoлoкaустa. Toг дaнa je 1945. гoдинe oслoбoђeн Aушвиц, нajoзлoглaшeниjи лoгoр смрти у пoрoбљeнoj Eврoпи.

- Овај датум је опомињући за цело човечанство. Подсећа нас на нужност непрекидне и одлучне борбе против антисемитизма, који се повремено јавља у разним деловима света. Ако неко може да разуме страдање Јевреја током Другог светског рата, онда је то српски народ, а посебно Нови Сад, град страдалник који је претрпео велике жртве. Пре неколико дана обележили смо осам деценија од Новосадске рације, која је уствари била огроман геноцид спроведен у јужној Бачкој када су страдали Срби, Јевреји и Роми. То је нешто што је, нажалост, тугом и болом, заувек везало наше народе, поред много лепих ствари које нас спајају. Поносни смо на то што је Србија прва у Европи донела закон о враћању имовине жртвама Холокауста који немају потомке, да би се неправда исправила и испоштовали прави цивилизацијски токови. Данас шаљемо поруку генерацијама које стасавају, да је важно да знају шта се догађало и да сви заједно морамо бити обазриви и савесни, да се никада више никоме не понови Холокауст. Са Јеврејском општином имамо велике планове и то ћемо показати већ током ове године. Желимо да изразимо колико поштујемо велики допринос јеврејске заједнице развоју Новог Сада, од његовог настанка, па до данас. Да исправимо неке историјске неправде, да се сетимо људи које смо заборавили и средимо инфраструктуру коју нисмо довољно одржавали – нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк рекао је да је Meђунaрoдни дaн сeћaњa нa жртвe Хoлoкaустa, реафирмација људских права и превенција злочина, с обзиром на стално присутну опасност од верске, националне и расне мржње.

- Јеврејска историја је бесконачни низ страдања. Од 1939. до 1945. године, убијено је више од шест милиона Јевреја у злочину немачких нациста и њихових колаборациониста. На овим просторима, 1939. године живело је 82 000 Јевреја, а 67 000 их је страдало у злочинима немачких окупатора, усташа и мађарске фашистичке жандармерије. Холокауст је језива, незамислива дневна рутина злостављања и убијања недужног народа који није имао војску да га брани нити земљу која би могла да му пружи уточиште – истакао је Штарк.

Нови Сад, 27. јануар 2022. године