Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛЕ ДЕЦЕ У НОВОМ САДУ

Сваке године, 25. маја обележава се Међународни дан нестале деце. У Новом Саду обележен је акцијом у организацији „Центра за несталу и злостављану децу“. Тим поводом испред  Филозофског факултета чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић учествовала је у симболичној садњи пет стабала ружа као знак сећања на петоро деце која још увек нису пронађена.

- Обележавањем данашњег дана изражавмо подршку борби за проналазак све несталу деце за којом се још увек трага у нади да ће бити пронађена и заштићена, а уједино обележавамо и сећање на децу која, на жалост никад нису пронађена. Симболичан чин садње пет стабала ружа у знак сећања на петоро деце која још увек нису пронађена, је опомена свима нама да не заборавимо, али и подсетник да сваки дан активно радимо на подизању свести о безбедности деце као најосетљивије категорије друштва – рекла је Данијела Костић.

Она је на панел дискусији истакла да Градска управа за социјалну и дечију заштиту као и Центар за социјални рад на територији Града Новог Сада, обезбеђују помоћ деци и младима у ситуацијама породичног насиља, пружајући им психолошку подршку или збрињавање у прихватилишту за децу.

- „Сигурна дечија кућа“ је настала је с циљем да се прекине породично насиље и омогући живот који пружа оптималне услове за несметан раст и развој. Овим видом подршке спроводе се превентивне мере, с обзиром да разлози нестанка деце нису увек кримналне отмице. Нестанци се нажалост дешавају и најчешће су везани за бег од куће услед потешкоћа у најближем окружењу. Поред овог вида помоћи у Новом Саду постоји и „Свратиште за децу и младе“  које у свакодневном раду има развијену конструктивну сарадњу са Домом здравља, Одељењем полицијске испоставе Стари Град и Одељењем за малолетничку делинквенцију, као и са три основне школе које похађају корисници свратишта. „Свратиште за децу и младе“ је члан Регионалне мреже за децу укључену у живот и рад на улици и активно учествује у састанцима и комуникацији мреже – објаснила је Данијела Костић.

Догађају су такође присуствовали директор „Центра за несталу и злостављану децу“ Игор Јурић, ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић, као и бројни учесници панел дискусије.  Како су организатори изјавили, званични подаци Министарства унутрашњих послова показују да је током 2022. године у Србији пријављен нестанак 1.523 малолетна лица, пронађено је 1518, што значи да пет породица још увек трага за несталима.

Нови Сад, 25. мај 2023. године