Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствовао је акцији "Кретањем до здравља" којом Завод за здравствену заштиту студената традиционално обележава 10. мај - Међународни дан физичке активности. Овај датум установљен је 2002. године од стране Светске здравствене организације са циљем промовисања физичке активности и подизања свести о њеним позитивним ефектима у спречавању развитка незаразних болести.


- Подаци добијени на систематским прегледима показују да је око 70 % студенткиња и око 35 % студената физички неактивно. Ти резултати су поражавајући и указују нам на ургентну потребу промовисања физичке активности међу младима- изјавио је проф. др Александар Кираљ и додао да редовно бављење физичком активношћу доприноси превенцији болести које су често тешке и скупе за лечење.


Према речима директора Завода за здравствену заштиту студената Нови Сад др Синише Симића обележавање овог дана посебно је значајно за студентску популацију чији начин живота подразумева дуго седење, те се као поседица тога често јавља гојазност, недовољна физичка кондиција, слабост имуног система, склоност срчаним обољењима и слабија отпорност према стресу.


Циљ акције "Кретањем до здравља" је подизање нивоа свести о користима физичке акивности у превенцији незаразних болести, истицање бројних предности бављења спортом и указивање на позитивне ефекте редовног вежбања, подстицање становништва на бављење физичком активношћу у свим доменима и промовисање здравог начина живота и понашања. Акција се организује уз подршку Градске управе за здравство, Покрајнског секретаријата за спорт и омладину и Института за јавно здравље Војводине, а уз учешће многобројних новосадских спортско-рекреативних центара и клубова.

Нови Сад, 10. мај 2012. године