Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У КАСАРНИ ''ЈУГОВИЋЕВО''

Свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије одржана је у касарни ''Југовићево'', и том приликом биле су постројене све јединице из гарнизона Нови Сад (Прва бригада Копнене војске, Речна флотила, 240. самоходни ракетни дивизион Против ваздушне одбране и Друга чета/Петог батаљона Војне полиције). Свечаности су присуствовали представници Војске Србије, Министарства одбране, покрајинских, окружних и градских органа власти, верских заједница, борачких организација, организација резервних војних старешина, предузећа и школа.

- Србија данас може само да буде поносна на своју војску, која се модернизује, и реформише, која је све јача, и увек будна за свој народ, и за своју домовину. Времена нису нимало лака, и изазови нису нимало безначајни, на регионалном, али и глобалном плану. И док, по ко зна који пут у историји, светске силе показују да имају различита мишљења о томе како се решавају кризе у свету, ми смо мали да бисмо се ту питали. Али, ми смо велики у одлучности да бранимо оно што је наше, да сачувамо мир и стабилност, и прокламовану војну неутралност. Јер, нема јаче силе од наше слободе – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и честитао празник свим припадницима Војске Србије. Он је такође изјавио да Војска оправдано ужива поверење грађана, које је заслужила пожртвовањем и радом, и да држава економским опоравком ствара услове да се поправи материјални положај припадника Војске Србије.

Бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да Нови Сад има прилику да буде домаћин и копненој војци, у оквиру које су речне јединице, али и ратном ваздухопловству.

- Верујем да ће Војска Србије својим способностима извршити први и основни задатак, а то је да одврати потенцијалног агресора, и на тај начин да изврши и све друге задатке који се пред њу постављају – истакао је Жељко Петровић.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске. На свечаности у Новом Саду заслужним припадницима Војске Србије и установама са којима Војска сарађује уручена су признања и награде за остварене добре резултате.

Нови Сад, 21. април 2017. године