Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је војној свечаности поводом обележавања Дана Војске Србије која је одржана у касарни Југовићево.

- Честитам свим припадницима наше војске у име Града Новог Сада овај свечани дан и желим свима много успеха у обављању професионалних задатака. Незамисливо је да је држава могла да се развија кроз историју и да напредује без војске и знамо да је увек када је било најтеже, управо она била та која је прва извршавала задатке и то веома успешно. Захваљујем се комади Прве бригаде Копнене војске на позиву да заједно са представницима покрајинске и локалне власти обележимо овај датум и пошаљемо јасну слику јединства и пуне подршке за војску за све изазове који су пред њом у нареном периоду – рекао је градоначелник и рекао да је поносан на сарадњу са војском и да је Град увек спреман за сваку врсту помоћи чуварима наше отаџбине.

У оквиру програма, након постројавања јединица и дочека војне заставе, присутнима се, поред градоначелника, обратиo и Командант свечаности Жељко Петровић.

Командир свечаности бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да је на данашњи дан, пре тачно два века донета одлука о подизању другог српског устанка који представља другу фазу Српске револуције против Отоманске империје.

- Употреба војске и у борби за стварање самосталне националне државе одредила је у српској политичкој култури значај војног фактора и опредељење да се војска развија као нaродна узданица. У протеклој години постигнути су значајни резултати у изградњи оперативне способности, а и у наредном периоду нам предстоје бројни задаци и изазови – рекао је бригадни генерал Жељко Петровић.

Дан Војске Србије обележава се 23. априла од 2011. године, а тај датум је познат као дан када је 1815. године донета одлука о подизању Другог српског устанка, а за вођу изабран Милош Обреновић.

Нови Сад, 23. април 2015. године