Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ

Поводом 7. јула - Дана устанка народа Србије заменик градоначелника Новог Сада др Синиша Севић, заједно са председницом Скупштине града Новог Сада Александром Јерков положио је венце на Спомен гробљу у Новом Саду, а затим и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју. Церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и организација Резервних војних старешина Града Новог Сада.

- На данашњи дан, обележавамо 71 годину од устанка у борби против фашизма. Међутим, иако је прошло пуно времена фашизам, као идеологија и даље је присутан код појединаца који скривено или отворено заступају идеју подчињавања, неједнакости и неравноправности и због тога је значај данашњег дана још већи - изјавио је заменик градоначелника Новог Сада др Синиша Севић и додао да Држава Србија и Град Нови Сад стоје на темељима антифашистичке борбе чврсто опредељени да се несреће, као и идеологија која је највеће зло савременог света и времена у ком живимо никада више не понове.

Дан устанка обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године, када је код Крупња у Белој цркви Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Овај празник се данас обележава у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Нови Сад, 7. јул 2012. године