Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је представнике удружења особа са инвалидитетом поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом. Пријему су такође присуствовали члан Градског већа за социјалну и дечју заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић и помоћници градонаначелника Љиљана Коковић и Александар Петровић.

-Град Нови Сад сваке године опредељује средства за Програме удружења особа са инвалидитетом као и за програме којима се обезбеђују дневне услуге у заједници. У 2017. години додељена су средства у укупном износу од преко 42 милиона динара за програме 37 удружења. Такође је, у складу са Одлуком о социјалној заштити Града Новог Сада и Програмом унапређења социјалне заштите у овој години, обезбеђено око 213 милиона динара за ШОСО „Милан Петровић и Дом у Ветернику - рекао је Срђан Кружевић.

Он је додао да Град Нови Сад, иако има развијене услуге социјалне заштите, планира унапређење постојећих и развијање нових, заснованих на бољој доступности и квалитету а у циљу подршке за самосталан живот и подстицања што веће социјалне укључености.       

Секретарка Удружења дистрофичара јужно-бачког округа Александра Пановић захвалила се домаћинима на пријему у име свих удружења и истакла да Град пружа подршку свим удружењима како би им свакодневни живот учинио бољим и садржајнијим.

- Оно што је позитивно јесте да Град не смањује средства опредељена за реализацију програма којима се обезбеђују посебни облици социјалне заштите, а велику пажњу посвећује репрезентативним организацијама које заступају интересе великог броја особа са инвалидитетом на територији Града Новог Сада. Наша Удружења ће као и сваке године низом манифестација обележити Међународни дан особа са инвалидитетом и потрудити се да што више наших чланова узме учешће у тим активностима и на тај начин желимо да дамо свој допринос борби против стереотипа и предрасуда пристутних у нашем друштву- истакла је Александра Пановић.

Након пријема сви учесници обишли су и шалтер салу Градске куће у којој су инсталирани нови микрофони за глуве и наглуве особе, као и водич на Брајевом писму кроз градске службе Града Новог Сада за слепе и слабовиде особе које ће им омогућити боље сналажење у свакодневном животу.

Нови Сад, 3. децембар 2017. године