Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН 1. БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаности поводом обележавања Дана 1. бригаде Копнене Војске која је одржана данас у касарни Југовићево. Овај датум се обележава као сећање на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

-Свим грађанима честитам 9. новембар - Дан ослобођења у Првом светском рату, када је Нови Сад дочекао вишевековни сан и долазак слободе на наше просторе, што је омогућило присаједињење Војводине матици Србији. Сви смо свесни значаја Војске Србије, а цео цивилни сектор и сви они који су на јавним позицијама имају задатак да помогну Војску Србије у складу са својим ингеренцијама и могућностима. Град Нови Сад, као град херој, ће чувати и неговати добре односе са Војском Србије, односно са 1. бригадом Копнене Војске. Данас са поносом можемо да кажемо да Влада и држава Србија никада неће дозволити да ико, на било који начин, угрози постојање Војске Србије. Град Нови Сад, све наше установе и институције, сваки појединац, а пре свега грађани Новог Сада увек ће бити уз Војску како бисмо сачували највредније тековине наслеђене од наших предака, пре свега слободу која је плаћена најскупљом ценом - животима наших најхрабријих јунака – рекао је градоначелник Вучевић и поводом Дана 1. бригаде Копнене Војске свим припадницима јединице упутио срдачне честитке.

Бригадни генерал Жељко Петровић рекао је обраћајући се присутнима да ће и у наредном периоду Војска пружати неопходну подршку грађанима и локалној самоуправи и указао на то да је та јединица квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима постигла значајне резултате.

- Припаднике 1. бригаде очекују бројни и сложени задаци у наредном периоду. Већ сутра, један строј одлази на веома одговоран и важан задатак препун изазова, а то је обезбеђење административне линије према Косову и Метохији где ће бити ангажовани значајни људски и материјални ресурси – истакао је бригадни генерал Петровић.

Данашњој свечаности присуствовали су и представници Српске православне цркве, Јужно-бачког управног округа, Аутономне Покрајине Војводине, локалних самоуправа, Министарства унутрашњих послова као и многобројни представници Војске Србије. Након свечаног дефилеа јединица додељене су и  награде официрима и војницима Војске Србије.

Нови Сад, 9. новембар 2015. године