Читај ми

НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ ОД 21. ДО 28. ОКТОБРА У НОВОМ САДУ

Јубиларни 40. Међународни фестивал уметничке музике - Номус биће одржан од 21. до 28. октобра,  под покровитељством Града Новог Сада, а у организацији Музичке омладине Новог Сада. На конференцији за новинаре одржаној тим поводом, присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је изразио задовољство што ће Фестивал, упркос свим изазовима бити одржан и што подразумева традиционално квалитетан програм.

- Иако је пандемија утицала на све догађаје у култури и отежала ситуацију, Новосадске музичке свечаности су задржале међународни карактер и угостиће врхунске уметнике из шест страних земаља. Номус је један од најзначајнијих догађаја у култури нашег града, а сигурно и најважнији међународни фестивал уметничке музике у Србији и региону. Четрдесет година је јубилеј вредан сваког поштовања, и можемо само да будемо поносни на фестивал који је богатство свих Новосађана. Град настоји да буде добар партнер организаторима и подржи њихове идеје, јер се апсолутно ради о вредности која има општи карактер - изјавио је Далибор Рожић и додао да се нада да ће  наредне године културно-уметнички програми бити доступнији широј публици.

Мото овогодишњег Фестивала је „ Бетовен и хероине“ што указује на чињеницу да је Номус ове године посвећен великим годишњицама и уметницама. Обележиће га с једне стране, извођења бројних капиталних дела једног од највећих композитора свих времена – Лудвига ван Бетовена, поводом 250 година од његовог рођења, а са друге, учешће значајног броја припадница лепшег пола у улогама солисткиња, чланица женских ансамбала и композиторки. Представљајући програм Фестивала, уметничка директорица Номуса Марија Адамов је истакла да су организатори успели да сачувају првобитни концепт и већину програмских садржаја која су требали да се одрже у априлу.

-Сваки од десет фестивалских програма је по нечему раритетан и ексклузиван. Настављамо да балансирамо између баштине и потребе за модерним, а репертоарски акcенат стављен је на опус Бетовена. Један од раритета је да ће његова дела заживети у новом руху, али и да ће међу извођачима преовладавати жене – рекла је Адамов и додала - Публика ће имати прилику да упозна виолинисткињу Дијану Адамјан из Јерменије, победницу значајних међународних такмичења и  познату руску сопранисткињу Светлану Аксенову. Представиће се и инструментални ансамбли „New Ideas Chamber Orkestra“ из Литваније и „Almazian Symphony“ у чијем ће перформансу наступити драмска уметница Слобода Мићаловић. Ексклузиву представљају и „Песме морског ранча“ наше велике композиторке Александре Вребалов, а у извођењу Гудачког квартета ТАЈЈ.  Не смемо да заборавимо прослављене уметнице Јасминку Станчул, Риту Кинку, али и младе наде као што су Ирена Јосифоска и Александра Шуклар које ће, сигурна сам обележити овогодишње издање Номуса.

Главни и одговорни уредник Новосадских музичких свечаности Милан Радуловић је додао да ће део програма бити одржан и у оквиру Београдских музичких свечаности.

-Ова врста уметности не може да опстане без контакта извођача са публиком. Ми смо веровали да ћемо успети да одржимо континуитет и у томе смо успели, уз помоћ бројних институција и организација којима се овом приликом захваљујем – изјавио је Милан Радуловић.

Програми овогодишњих Новосадских музичких свечаности одржаваће се у Синагоги, Свечаној сали Матице српске и Српском народном позоришту.

Нови Сад, 19. октобар 2020. године