Читај ми

„ НОВОСАДСКА ТОПЛАНА“ СПРЕМНА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

- Већ сутра стичу се технички усови да ЈКП „Новосадска топлана“ покрене систем грејања и пре 15. октобра, када званично почиње грејна сезона, уколико три дана ноћу, у 21.00 час, према званичним извештајима Републичког хидрометеоролошког завода, температура буде 12 степени – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је посетио то градско предузеће како би се уверио да је све спремно за грејну сезону.

Током посете је речено да је ЈКП „Новосадска топлана“ успешно привела крају све радове на иградњи и реконструкцији топлификационог система, односно система даљинског грејања.

- Сви капацитети су попуњени захваљујући подршци државе. Извршене су контроле у 5000 објекта, а у 97 је затечено цурење кућних инсталација. Још једном подсећамо грађане да то није надлежност „Новосадске топлане“. Надлежност тог јавног предузећа, односно Града, је до подстанице, а за све даље инсталације одговорни су власници објеката. По садашњим ценама, узимајући у обзир и то да држава помаже субвенцинисањем цене гаса, нама ће за грејну сезону бити потребно најмање 49 милиона евра, за гас и струју, а прошле године било је потребно 35 милиона евра. „Новосадска топлана“ је добила нови предлог уговора са „Србијагасом“ и све је сада сложеније због актуелне међународне ситуације. Захваљујући држави, имамо довољно гаса, а топлана је у контакту са Термо-електраном топланом, да се, чим то предузеће почне у пуном капацитету да производи струју, изврши успешно пирипајање на систем „Новосадске топлане“ путем магистралног вода испод канала ДТД, те да Новосађани буду грејани и том топлотном енергијом. Спас нам је што смо претходних година реконструисали когенеративне станице у топланама „Запад“ и „Југ“, па топлана има додатне приходе – нагласио је градоначелник Вучевић.

Током обиласка, поручено је да ће, у околностима које тренутно могу да се предвиде, успешно бити грејано преко 5000 објеката у Новом Саду. Градоначелник Вучевић посебно је истакао да ЈКП „Новосадска топлана“ није зависна од градског буџета, а да је, од 2016. до 2019. године, у четири наврата смањивана цена грејања, што кумулативно износи 16,5 посто. Како је оценио градоначелник, то је резултат доброг рада предузећа.

Нови Сад, 30. септембар 2022. године