Читај ми

НОВИ ЗВУЧНИ СЕМАФОРИ У ГРАДУ

Град Нови Сад обезбедио је звучну опрему за семафоре на 11 најпрометнијих раскрсница у ширем центру града са циљем да се слепим и слабовидим особама омогући лакше и безбедније кретање.

Тим поводом, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су после више година, ово прве активности које побољшавају стандарде приступачног окружења у нашем граду, чиме се најугроженијој групи пешака у које спадају деца, старија лица, а посебно слепе и слабовиде особе, стварају услови за несметано кретање.

-Захваљујем Заводу за изградњу Града Новог Сада и Удружењу слепих и слабовидих јер сарадња са њима била je веoма значајна при одабиру набавке ових уређаја – рекао је градоначелник и додао да је набављена опрема савременог типа, по својим карактеристикама отпорна на вандализам, а функционално задовољава све савремене европске стандарде звучних уређаја. Такође, градоначелник Вучевић је нагласио да ће ЗИГ бити веома активан и динамичан у 2015. годину јер су покренути велики пројекти, и поред наслеђених проблема, те је замолио суграђане да имају разумевања приликом извођења наступајућих радова јер су они свакако усмерени ка побољшању услова живота свих грађана Новог Сада.

Директор Завода за изградњу Града Новог Сада Горан Вишњић је истакао да се опрема сaстojи од пeшaчкoг тaстeрa прилaгoђeнoг пoтрeбaмa слeпих и слaбoвидих лицa, звучног урeђаја и брojaчкoг дисплeja зa пeшaчкe сигнaлe. Нова опрема садржи и дисплеје за одбројавање појединог сигнала, односно црвеног и зеленог светла, како би старијим лицима и особама са потешкоћама у ходу, такође било олакшано кретање преко пешачких прелаза.

- Први звучни уређаји на семафорима за слепа и слабовида лица су постављени 2002. године на захтев Организације слепих и слабовидих Града Новог Сада и то на 8 локација у граду. До данас, ниједан од тих уређаја није био у функцији, јер је уништен од стране вандала, а и због чињенице да су ти уређаји временом постали технолошки застарели. Поред ова 72 биће набављено још око 100 уређаја који ће бити постављени на неколико раскрсница у Граду – рекао је директор Горан Вишњић.

Испоручилац опреме је DOO Elcom из Београда, опрему су монтирали радници ЈКП Пут из Новог Сада a уговорена вредност износи 4.882.752,00 динара.

Нови Сад, 29. септембар 2014. године