Читај ми

НОВИ САД УСКОРО ДОМАЋИН ЕВРОПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ МАЊИНСКИХ МЕДИЈА

Прва Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима која треба да буде уприличена у новембру ове године у Новом Саду најављена је на коференцији за новинаре у Еђшегу. О томе су говорили члан Градског већа за културу Далибор Рожић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић, а у име организатора директорка агенције ''Heror media pont'' Наташа Херор и директорка предузећа ''Magyar szo'' Розалија Екрес.

Према речима Розалије Екрес прва Регионална конференција мањинских медија организована је пре пет година у циљу њиховог оснаживања, повећавања видљивости и присутности у широј јавности.

- Сваки дијалог у правцу оснаживања положаја националних мањина је изузетно користан, посебно ако подразумева хармонизацију односа свих актера једне друштвене заједнице. Значај ове коференције осведочен је и у томе што она прераста досадашње оквире и постаје европска, што говори о квалитету програма који се практикују. Град настоји да максимално подржи културу и сваку различитост у том смислу, па има и посебне сегменте намењене управо мањинским медијима који врше важну улогу у неговању и промовисању појединачних националних идентитета – истакао је Далибор Рожић.

Како је нагласио Ђорђе Вукмировић подршка Покрајинске владе информисању на језицима националних заједница израз је потребе да се спектар различитости сачува. Како је рекао ове године, поред директних субвенција путем Националних савета за 22 листа у износу од 264 милиона динара, 6,2 милиона динара опредељено је и за 36 медија који су у приватном власништву или из невладиног сектора.

- У војвођанском информативном систему има 230 медија, а 60 су мањински медији. Њихово тржиште је сужено и подршка државе је неопходна, па ћемо на следећем конкурсу који ће ускоро уследити издвојити још око три милиона динара за медије који извештавају на језицима националних заједница, а који су ван владиног сектора – казао је Вукмировић.

Наташа Херор изјавила је да платформа Конференције служи подстицању међусекторског дијалога када је реч о оснаживању мањинских медија и најавила нови циклус од пет, сада, Европских конференција у намери да се таква пракса настави, побољша и прошири, а Нови Сад да се позиционира као центар за развој мањинских и локалних медија.

Нови Сад, 21. јун 2017. године