Читај ми

НОВИ САД СВЕ БЛИЖИ ИЗГРАДЊИ ЦЕНТРАЛНОГ ПРЕЧИСТАЧА ОТПАДНИХ ВОДА

- Имамо сјајне вести из Владе Републике Србије, а то је да смо ушли у међудржавни споразум са ино-финансијерима за изградњу фабрике за прераду отпадних вода, али и 90 км водоводне  и канализационе мреже у Новом Саду. Захваљујући председнику државе и Влади, први пут причамо о реализацији тог великог и важног пројекта, а не само о томе како нам је централни пречистач отпадних вода потребан. У те сврхе планирано је да за Нови Сад буде обезбеђено 140 милиона евра. Све похвале ЈКП ''Водовод и канализација'' који су били добро припремљени са пројектима, а наш тим, у сарадњи са релевантним министарствима, водиће рачуна о томе да технологија и стандарди приликом изградње постројења буду на највишем нивоу и да коначно чувамо наш Дунав – нагласио је градоначелник Милош Вучевић приликом данашње посете Министарке за заштиту животне средине Ирене Вујовић и обиласка нове црпне станице у Новом Саду.

Како је рекао градоначелник изградњу те црпне станице финансирао је Град са готово милијарду динара као најаву великих комуналних пројеката који се раде са Министарством за заштиту животне средине и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

- Неколико година је трајала урбанистичка расправа где ће бити локација пречистача и одређено је да то буде у Петроварадину на локацији после фабрике ''Победа''. Град ове године креће у прибављање комплетног земљишта, односно у откуп парцела које још нису наше. Са министарством за заштиту животне средине радићемо и пројекат заливних система у два парка Футошком и Лиманском, али и на делу Булевара Европа, од раскрнице са Футошким путем до кружне раскрснице на Лиману. Министарство учествује у том послу са 90 милиона динара, а Град са око 30 милиона – изјавио је Вучевић.

Министарка Ирена Вујовић изразила је задовољство због капиталних пројеката у области заштите животне средине који ће бити реализовани у Новом Саду.

-  У Новом Саду је у претходних неколико година уочен проблем сушења стабала, и зато смо, у сарадњи са руководством Града, одлучили да реагујемо тако што ћемо суфинансирати пројекте за увођење савремених заливних система. Циљ којем тежимо и којем смо посвећени у министарству које водим, јесте бољи квалитет живота грађана кроз стварање услова за здравију животну средину. Зато ћемо наставити да подржавамо пројекте који нас приближавају европским стандардима. Још један значајан подухват у Новом Саду, на којем радимо, јесте израда пројектне документације за регионални центар за управљање отпадом, који ће обухватити седам општина – изјавила је ресорна министарка. Према њеним речима, Град Нови Сад је министарству пријавио и већи број локација на којима је потребно уклањање дивљих депонија. На састанку је договорено да се, по обављеном послу појача контрола, како једном уклоњене депоније не би поново настајале.

Нови Сад, 17. фебруар 2021. године