Читај ми

НОВИ САД СПРЕМАН ЗА ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Град Нови Сад је спреман за најављене високе температуре - на две локације постављене су цистерне са пијаћом водом, а јавне чесме на више локација у граду  су у исправном су стању, а све надлежне службе су у стању приправности.

Управо због тако високих најављених температура, које могу угрозити здравље људи, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић наложио је комуналним предузећима, градским управама  да учине све што је непходно да би се адекватно реаговало у таквој ситуацији.
Ђурић је истакао да је Град Нови Сад у сталној комуникацији са надлежним Министарством и Сектором за ванредне ситуације, као и у координацији са свим градским јавним и јавно-комуналним предузећима, ресорним Градским управама и здравственим установама.
"Aпелујемо на грађане да се придржавају прописа којима се забрањује употреба ватре, да бисмо спречили појаву пожара на отвореном и да поштују савете стручњака како би лакше поднели топлотни талас”, рекао је Ђурић.

ЈКП "Водовод и канализација" је поставила цистерне са пијаћом водом на две локације у граду, а то су центар града - на Тргу слободе, две цистерне код Футошке пијаце - на углу Булевара ослобођења и Јеврејске улице. У случају потребе, ЈКП " Водовод и канализација" ће поставити још једну цистерну на неку од најфреквентнијих градских локација.

Поред цистерни, према наводима ЈКП "Водовод и канализација" Новосађани могу да се освеже на јавним чесмама, на више фреквентних локација широм Града. Такође, постављене су чесме и на хидрантима у самом центру, у зони шеталишта. Поред шеталишне зоне, постоје и јавне чесме на следећим локацијама: Браће Могин ББ (испред Поште), Булевар Јаше Томића 1 (Угао са Булеваром ослобођења иза трафике), Партизанска 2 (Ченеј), Дунавски парк, Лимански парк (код Скејт парка), Народног фронта ББ (Лимански парк), Новосадског сајма ББ (код продавнице „Новкабел“), Шангај (Улица VI ББ), СПЕНС, Сунчани кеј (Дом војске), Сунчани кеј 4, Сунчани кеј 27, Петроварадинска тврђава (испред Академије).

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је данас упозорење за подручје Србије на високе температуре. Tоком друге декаде јула у Србији се очекује веома топло време. Данас je максимална температура до 36 °С, док ће у среду и четвртак (12 - 13. јул) бити још топлије, локално и до 40 °С. Температура ће у петак (14. јул) бити у краткотрајном паду (за 5 до 8 степени), а од суботе поново топлије, па се од недеље (16. јул) очекује повратак максималних температура од 35 до 40 °С. У великим градовима очекују се и тропске ноћи са минималним температурама изнад 20 °С.

Нови Сад, 11. јул 2023. године