Читај ми

НОВИ САД СПРЕМАН ЗА БОРБУ СА НОВИМ ГРИПОМ

Нови Сад је у потпуности спреман да се суочи са епидемијом новог грипа Х1Н1 јер су акциони планови деловања сачињени још у време припреме фестивала ЕГЗИТ – речено је на ванредној конференцији за новинаре коју су поводом актуелне ситуације сазвали градоначелник Новог Сада Игор Павличић и члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић.

-Данас смо добили извештај наше ПУ Радосно детињство, који говори да је од 14.400 деце у предшколским установама на доручку било њих 8350, односно 57,87% , док је на ручку било 7643 деце односно 48%.“ - рекао је градоначелник Павличић истичући да ови подаци говоре о великој узнемирености родитеља и јавности због чега Нови Сад сматра својом обавезом да Новосађане редовно обавештава о свим мерама које Град предузима у циљу што безболнијег превазилажења настале ситуације.

Према пријавама родитеља, на данашњи дан из предшколских установа због симптома респираторних инфенкција одсутно је 554 деце, што је број који је уобичајен за доба сезонског грипа, али у актуелној ситуацији и нови извор узнемирења. Градоначелник Павличић је истакао да је у оваквим ситуацијама изузетно важно тачно и правовремено информисање грађана због чега ће Град Нови Сад штампати посебан летак са свим неопходним сервисним информацијама и контак телефонима надлежних здравствених и других институција.

Члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић истиче да је најважније да је Град већ оформио комисију на нивоу града која прати све што је везано за пандемију грипа и доноси адекватне мере.

- Све здравствене установе чији је град оснивач донеле су акционе планове и обезбедиле стручне особе које ће посредством контакт телефона грађанима давати потребна упутства“ – нагласила је др Новаков Микић.

Радним данима, од 7-20 часова - за све грађане, без обзира да ли се ради о детету или одраслој особи:

  • телефон 48 79 021 - пацијент ће се упутити на изабраног лекара (специјалисту опште праксе или педијатра), који ће, након разговора са пацијентом, одлучити о даљем праћењу.

Ноћу (од 20-07 часова) и викендом - уколико је оболели са симптомима дете

  • телефон 66 24 668 - дежурна служба Здравствене заштите деце и омладине, Дом здравља „Јован Јовановић Змај“, улица Змај Огњена Вука

Ноћу (од 20-07 часова) и викендом уколико је оболели са симптомима одрасла особа

  • телефон 47 90 584 - Ноћна амбуланта Хитне помоћи, Вршачка 28 
 

Нови Сад, 9. новембар 2009. године