Читај ми

НОВИ САД ШТИТИ СПОМЕНИКЕ КУЛТУРЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је почасног конзула Јерменије у Србији Предрага Томића. Он је изразио задовољство што је први пут, за четири године, у прилици да се званично сретне и разговара са представницима пријатељске државе Јерменије.

- Разговарали смо о бројним темама, а једна од најбитнијих јесте очување споменика породице Ченази у Новом Саду, великог споменика културе, на локалитету некадашње Јерменске цркве. Споменик је део идентитета Града Новог Сада и захвалан сам на подршци јерменске државе да на најбољи могући начин истакнемо тај споменик. За време радова које спроводи приватни инвеститор вероватно ће се наићи на битна археолошка налазишта која се тичу јерменске заједнице и цео тај процес ће бити под строгом контролом Завода за заштиту споменика културе. Након рестаурације, која је у току јер је споменик у лошем стању, споменик ће бити постављен на истом локалитету, још боље обележен и доступан свима. Поред споменика желимо да поставимо јарболе пријатељства између две државе, али и да националном орнаментиком Јермена обележимо обрисе некадашње Јерменске цркве, која се налазила непосредно поред потходника на Булевару Михајла Пупина. Ни један споменик културе у Новом Саду неће бити уништен нити на било који начин оштећен. Ми смо и овом процесу приступили озбиљно и са дигнитетом, а сигуран сам да ће сви Новосађани бити поносни на то што ће бити урађено – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Почасни конзул Јерменије у Србији Предраг Томић у име Конзулата захвалио се Граду на настојањима да се сачува сећање на присуство Јермена у Новом Саду.

- Орнамент ће бити трајно обележје боравка Јермена на овим просторима и ја само могу то да подржим и да се захвалим – истакао је Предраг Томић.

Након састанка са градоначелником почасни конзул Јерменије у Србији Предраг Томић, директор ЈП ''Урбанизам'' Нови Сад Душан Миладиновић и директор Завода за заштиту спoменика културе Града Новог Сада Мирослав Копања обишли су градилиште у Улици Народних хероја.

- Реч је о изградњи стамбено-пословног објекта на парцели која је била запуштена. Такав модеран објекат граду ће донети вишеструку корист, јер ће бити запослено 500 радника у наредне две и по године колико је потребно да буду на градилишту, а комунални доприноси Граду ће бити преко три и по милиона евра. Кроз овакав пројекат се покреће и грађевинска оператива, а грађевинарство је изузетно значајна грана привреде која повезује многе делатности. Објекат је у складу са свим планским документима, као и са Генералним планом Града Новог Сада – истакао је директор ЈП ''Урбанизам'' Нови Сад Душан Миладиновић.

Према речима директора Завода за заштиту спoменика културе Града Новог Сада Мирослава Копање, Завод је све урадио у складу са Законом о култури и Законом о културним добрима. Он је такође нагласио да је са инвеститорима договорено да се фасада зграде Комуналне банке где је била смештена Ерсте банка, која је под заштитом, уради идентично заштићеном, пређашњем изгледу.

Нови Сад, 29. март 2016. године