Читај ми

НОВИ САД ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У РАЗВОЈУ КУЛТУРЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министарка културе и информисања Маја Гојковић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић обишли су прву градску концертну дворану, као и нову зграду Балетске и Музичке школе,  а након тога у Градској кући представљени су резултати пројекта Европска престоница културе и Новог Сада као примера за јединствен приступ развоју културе.

- У буџету за 2021. годину предвидели смо последњу траншу за завршетак изградње зграде Музичке и Балетске школе са концертном двораном, и то нешто више од 300 милиона динара за набавку опреме. Наредне године ђаци ће кренути у те школе и организоваћемо културне догађаје, односно користити концертну дворану. То није успех једне администрације, већ целог града. Били смо у стању да готово три милијарде динара уложимо током пет година и саградимо тај велелепни, најмодернији објекат. То ће бити центар даљег културног развоја града и још један од разлога да млади остају у Новом Саду. Настављамо сарадњу са републичком владом и имаћемо значајну подршку да комплетно завршимо обнову подграђа Петроварадинске тврђаве, које ће бити један од најлепших делова Новог Сада. Титула ЕПК је померена на 2022. годину, иако је наш тим био спреман да пројекат реализује и у 2021. Ускоро ћемо имати јако добре вести, јер близу смо тога да Стефан Миленковић, највећа звезда светске класичне музике дође да живи и ради у Новом Саду. Понудили смо му најбоље услове, а за то су најаслужнији Фондација и Градска управа за културу. Надамо се да ће он бити управник концертне дворане, а наравно укључиће се у рад Културног центра и Академије уметности у нашем граду. Када видимо да се најуспешнији враћају у Србију, то је сигнал другима да не одлазе, да остану у својој отаџбини – нагласио је градоначелник Милош Вучевић. 

Још 2008. године, као тадашња градоначелница Новог Сада, Маја Гојковић је прва упутила иницијативу Министарству културе и информисања да подржи Нови Сад за престижну титулу Европске престонице културе.

- Захваљујем на позиву да данaшњи дан посветимо Европској престоници културе, да мандат започнем посетом Новом Саду и покажем колико је на националном нивоу значајaн тај пројекат. Био је дуг пут до тога да Балетска и Музичка школа добију свој простор и да Нови Сад добије прву концертну дворану. То је доказ да се снови остварују. Те 2008. године сам се са великим ентузијазмом обратила писмом Бриселу, а захваљујући политичком слуху Милоша Вучевића и раду људи окупљених око тог пројекта у синергији са Републиком, сан је постао јава. Привилегија је што је Нови Сад постао Европска престоница културе, и када једном дођете на ту мапу, нико вас не може избрисати. Радићемо много наредне године на сређивању подграђа, развоју мреже културних станица и развоју културног туризма. Учинићемо све да у 2022. години Нови Сад превазиђе све досадашње престонице културе у Европи - изјавила је Маја Гојковић.
Како је речено у Градској кући, након више од 70 година Балетска школа ће добити свој дом, као и Музичка која је на то чекала готово 100 година. Подграђе Петроварадинске тврђаве обнавља се после готово 300 година, простор Великог Лимана након 100 година трансформише се у простор модерног стваралаштва, што је само један део бројних инфраструктурних пројеката у оквиру припрема за годину титуле.

- Један од првих градова ван Европске уније који је понео титулу Европске престонице културе, 2019. године Европска комисија оценила је као једну од најбољих престоница културе у припремној фази. Већ сада, Нови Сад је јединствен у региону по културној стратегији развоја, али и у овом делу Европе по мрежи културних станица. После више од пола века напуштени и небезбедни простори широм града добили су ново рухо и служе култури и уметницима. То су легати који остају и након године титуле граду, који је већ сада показао да културу живи - рекао је директор Фондације Немања Миленковић. Он је најавио и покретање нове, јединствене платформе за културу Visit Novi Sad који ће Нови Сад и у дигиталној форми представити не само као престоницу, већ као град културе и годинама после титуле.

Нови Сад, 13. новембар 2020. године