Читај ми

НОВИ САД ПРЕДСТАВЉЕН НА ЕВРОПСКОЈ НЕДЕЉИ РЕГИОНА И ГРАДОВА У БРИСЕЛУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем присуствовао је презентацији Војводине и Новог Сада у оквиру 14. Европске недеље региона и градова, која се од 10. до 13. октобра одржава у Бриселу. Ове године, манифестација се одржава под називом „Региони и градови за одржив и свеобухватан раст“ и окупила је више од 5.200 учесника. Акценат презентације наше регије стављен је на питања економског развоја, потенцијала којима располажемо, развоја инфраструктуре и привлачења инвестиција у циљу отварања нових радних места.

Говорећи о Новом Саду градоначелник Милош Вучевић је нагласио да је реч о својеврсном центру администрације, привреде и културе, са изузетним геостратешким положајем који га чини приступачном и по много чему привлачном дестинацијом. У први план је истакнуто да је град универзитетски центар, али и инкубатор развоја информационих технологија у Србији. Градоначелник је такође говорио о усвајању Стратегије одрживог развоја нашег града којом су обухваћени економија, инфраструктура и комуналне делатности, просторно и урбанистичко планирање, заштита животне средине, друштвени развој и смањење сиромаштва.

- Највећи нагласак је свакако на развоју привреде јер то директно утиче на све остале области живота, и на сам стандард грађана. У том смислу већ смо учинили много и Нови Сад је након више деценија успео да привуче велике стране инвестиције. Реч је о америчким компанијама ''Делфи'' и ''Лир'' које ће запослити око 5000 људи, и које ће последично утицати на побољшање укупних економских прилика у нашој средини. Ми и даље интензивно радимо на инфраструктурном опремању локација за инвеститоре, на поједностављивању процедура и подстицајним мерама за велике улагаче који ће нам бити партнери у смањивању незапослености и унапређивању пословне слике града – истакао је Милош Вучевић и посебно се осврнуо на две важне кандидатуре Града, за Европску престоницу културе 2021. године, и Омладиснку престоницу Европе 2019. године.
Током ''Европске недеље региона и градова'' од званичника су се могли чути ставови да је потребно већ од нивоа градова и региона заједно радити на проналажењу најбољих решења за важна питања, да европска кохезиона политика за циљ мора имати економски раст, радна места, квалитет живота грађана и социјалну компоненту, као и поједностављење процедуре за коришћење средстава европских фондова.

Нови Сад, 12. октобар 2016. године