Читај ми

НОВИ САД ПРЕДАО ФИНАЛНУ АПЛИКАЦИЈУ ЗА ЕПК

Нови Сад званично је послао финалну апликацију у кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године, речено је на конференцији за новинаре коју су одржали члан Градског већа за културу Далибор Рожић и председник Организационог одбора ''Нови Сад 2021'' Немања Миленковић. Они су говорили и о недавно усвојеној Стратегији културног развоја Града Новог Сада, а представљени су и резултати истраживања агенције Нинамедиа о ставовима грађана о кандидатури за ЕПК.

- Јако је добро што смо на време усвојили најважнији документ, Стратегију културног развоја, притом поштујући принципе партиципативности и демократичности. Најважнија порука коју смо на тај начин послали јесте да ћемо питања од општег друштвеног значаја решавати плански и системски независно од промена у кругу доносилаца одлука. Такође смо показали да грађани и стручна јавност, то јест они који стварају културно-уметничке вредности имају право да учествују у доношњу за њих важних одлука. Верујем да ћемо понети ласкаву титулу Европске престонице културе, и да ће тиме бити отворена нова страница развоја културе у нашем граду, у нашој земљи, али и општег развоја. У сваком случају све што је урађено допринело је позитивним променама и покретању решавања најзначајнијих питања у култури – истакао је Далибор Рожић.
Немања Миленковић нагласио је да је ''Нови Сад 2021'' пројекат Новосађана и свима се захвалио на доприносу и подршци.

- Да ли је Нови Сад Европска престоница културе рећи ће чланови Панела независних експерата из области културе које је именовала Европска комисија, доласком у Нови Сад 29. септембра и коначном одлуком 13. октобра у Бриселу када ћемо бранити боје нашег града – истакао је Миленковић.
Како је објаснио, истраживање које је спровела Нинамедиа, на узорку од 1202 испитаника од 17. до 22. августа, показало је да 73,5 одсто грађана сматра да је Нови Сад град културе, 18,5 процената нема став, а свега 7,8 одсто не слаже се са том констатацијом.

Половина грађана, чак 49 процената је чуло за кандидатуру Новог Сада за ЕПК и знају шта то подразумева, а 28 посто је чуло али нема представу о значењу тог процеса. Када је реч о мишљењу грађана о издвајању додатних средстава из буџета Града за потребе кандидатуре, 84,8 процената то подржава, а 5,1 одсто је против. Већина Новосађана мишљења је да Нови Сад може да освоји ту престижну титулу, а они који се не слажу с тим сматрају да је за то потребно много више улагања него што Нови Сад може да приушти.

- Од следеће недеље промовисаћемо ''Нови Сад 2021'' на улицама, и то је завршни део реализације пројекта у оквиру којег је исказана велика међусекторска сарадња. ЈКП ''Паркинг сервис'' дозволио је да паркинг код Српског народног позоришта послужи као пано за представљање пројекта, а компанија ''Меркатор'' такође је препознала његову важност, па ћемо током прославе нихове годишњице представити девет уметности, а тада ће Новосађани моћи да чују најзначајније композиције филмске музике у извођењу Симфонијског оркестра ''Нови Сад 2021'' – најавио је Немања Миленковић.

Нови Сад, 8. септембар 2016. године