Читај ми

НОВИ САД ПОДРЖАО КАНДИДАТУРУ ТЕМИШВАРА ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић и заменик шефа кабинета Миодраг Милошевић боравили су у дводневној посети Темишвару, где су присуствовали свечаности предаје кандидатуре Града Темишвара за Европску престоницу културе 2021. године.

- Градови Темишвар и Нови Сад су у августу 2005. године потписали повељу о братимљењу, која подразумева сарадњу градова у области економије, спорта, културе и образовања. Поред тога, у нашем граду борави велику број припадника румунске националне заједнице са којим нас веже чврсто пријатељство које се годинама развијало – истакао је Вања Вученовић и додао - Зато, без дилеме Град Нови Сад пружа пуну подршку Темишвару у кандидатури за Европску престоницу културе, јер  сматрамо да има потенцијала и потребне капацитете да се укључи у ову европску трку и да из ње изађе као победник.

У оквиру посете, делегација Града Новог Сада се сусрела са званичницима Темишвара које је упознала са иницијативом да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године и добила уверење да ће и Темишвар подржати Нови Сад на путу ка овој престижној титули.

Разговори који су вођени са званичницима и угледним привредницима Темишвара отворила су простор за унапређење културне, али и привредне сарадње између два града у наредном периоду. Такође, помоћник градоначелника Новог Сада и заменик шефа кабинета сусрели су се са представницима Темишварске епархије Српске православне цркве и посетили Савез Срба Румуније, саслушали проблеме са којима се сусрећу припадници српске националне заједнице у Румунији и обећали интензивнију сарадњу, као и помоћ која је у претходном периоду изостала.

Нови Сад, 25. децембар 2012. године