Читај ми

НОВИ САД ОПРЕДЕЛИО ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар потписали су Уговор о додели помоћи Града Новог Сада намењеној за лечење деце оболеле од тешких болести које се не могу успешно лечити у Републици Србији.

- У договору са министром донели смо одлуку да уплатимо пет милиона динара у Буџетски фонд за лечење деце којима је потребно обезбедити здравствену помоћ у иностранству. Ово је конкретан корак Града у подршци политике коју води Влада Републике Србије. Желели смо да покажемо да је Град солидаран и да одговорно управља ресором здравствене заштите. Показали смо да не водимо политику ''јаких наслова и јефтиних политичких поена'' нисмо ускратили град ни за један догађај који треба да има на својим трговима и улицама, а с друге стране социјално одговорну политику не водимо само један дан него током целе године, и тако ћемо и наставити, бар док сам ја градоначелник. Били смо у могућности да издвојимо пет милиона динара јер смо имали уштеде у буџету, нисмо расипали новац и наша политика је и у том случају кореспондирала са политиком Владе Републике Србије – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Министар здравља др Златибор Лончар захвалио се градоначелнику у име Фонда и министарства због тога што су подржали децу која не могу наћи лек у Србији.

- Драго ми је што је препознато нешто што постоји већ две године и што је омогућило да се више десетина деце излечи. Желимо да помогнемо свима којима је помоћ потребна, а то су нажалост деца са неуролошким болестима, болестима крвних судова и мозга, локомоторног система, са хемато-онколошким обољењима и са стеченим обољењима очију код превремено рођене деце. Настојимо када год можемо да платимо стручњаке из иностранства да интервенцију обаве у Србији како деца не би имала додатна оптерећења, а тако се пружа прилика и нашим стучњацима да уче. Фонд има и управни и надзорни одбор, функционише крајње транспарентно и до сада није било ни једне сугестије на његов рад и трошење новца – изјавио је министар Лончар и додао да ће Град Нови Сад бити обавештен како је новац утрошен односно колико деце је излечено.

Он је такође позвао све грађане да, када имају проблем и лекари процене да не може да се реши у Србији, дођу са лекаром и документацијом како би Комисија могла у најкраћем року да обезбеди подршку. Како је објаснио, без адекватне документације и процене ординирајућег лекара не могу бити предузете неопходне мере.

Нови Сад, 28. децембар 2016. године