Читај ми

НОВИ САД КАО ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ НА ПОНОС СРПСКОМ НАРОДУ

Нови Сад је домаћин гостима из читаве Европе поводом званичног отварања године титуле Европске престонице културе. Градоначелник Милош Вучевић током дана се састао са пријатељима из Турске, Луксембурга, Аустрије, Румуније, а на крају радног дела данашњег распореда угостио је градоначелника Будве Марка Царевића и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

- Ово је диван и велики дан за Нови Сад. Упркос ситуацији са пандемијом успели смо да организујемо церемонију отварања, и драго нам је што су са нама многобројни пријатељи, а посебно градоначелници наших градова побратима Будве и Бањалуке. Са њима делимо и добро, а нађемо се једни другима и у захтевним и тешким ситуацијама. Хвала им што су дошли да улепшају нашу велику свечаност, јер богати смо онолико колико имамо правих пријатеља. На данашњем састанку договорили смо још бољу сарадњу, а овакви сусрети су увек прилика да једни од других чујемо корисне савете. Ово су наша браћа из Бањалуке и Будве и заједно са Новосађанима уживаће у вечерашњем спектакуларном програму – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Марко Царевић честитао је Новом Саду на признању, оценивши да је титула Европске престонице културе апсолутно заслужена и велика ствар за регион.

- Милош Вучевић је диван човек и градоначелник, наш брат који нас никада није оставио са стране, а ми памтимо, па да добро добрим вратимо – рекао је Царевић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је да је Српска Атина један од најлепших градова у којима је био, а да је захваљујући подвигу Новог Сада српска култура на трону Европе.

- Велика је част што баш на дан српске, православне Нове године, један српски град постаје Европска престоница културе, а култура је највеће људско достигнуће. То није успех само Новог Сада и Србије, већ целог српског народа и показује колико је наш народ снажан. Поносан сам на све што ће се моћи видети наредних годину дана у Новом Саду, а ми се веселимо да учимо и да добре праксе прихватимо. Бањалука је била близу освајања престижне титуле и знам колико је тешко остварити такав циљ – нагласио је Станивуковић и честитао православну Нову годину.

Нови Сад, 13. јануар 2022. године