Читај ми

НОВИ САД И ОВЕ ГОДИНЕ ПОМОГАО ФОНД ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Члан Градског већа за здравство др Драган Стајић и државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек потписали су Уговор о додели помоћи Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Републици Србији. Буџетски фонд је основан како би се прибавила додатна финансијска средства за лечење пацијената, за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ средстава за лечење од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање.

Члан Градског већа за здравство др Драган Стајић нагласио је да је Град Нови Сад и ове године, као и протекле у тај Фонд уплатио 30 милиона динара.

- Град Нови Сад, социјално-одговорну политику не води један дан, већ током читаве године. И ове године, као и претходних шест, захваљујући одговорним Новосађанима и стабилном буџету Града успели смо да издвојимо средства за Фонд за лечење деце и младих у иностранству. Град је до сада у Фонд уплатио укупно чак 115 милиона динара, а захваљујући помоћи Фонда, преко две стотине деце и младих отишло у центре за лечење у иностранству, а светски стручњаци долазили у Србију због операција - рекао је др Драган Стајић и додао -  Ово је конкретан корак Града у подршци политике коју води Влада Републике Србије, а ми настављамо одличну сарадњу са Министарством здравља и са Фондом, којем уплаћујемо средства од 2016. године.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек се захвалио Граду и свим Новосађанима на хуманом гесту истичући да је то уједно и пример, односно позив другим градовима и општинама да, уколико имају могућност, размишљају на овај начин.

- Ово је заиста ретка ситуацијa да једна наша локална самоуправа брине о здрављу грађана са територије целе Републике Србије. Министарство здравља је задужено да организује и унапређује здравствени систем Републике Србије. Ми се, у свакодневном животу, наjчешће сусрећемо са пацијентима који болују од хроничних болести, као што су кардиоваскуларне или цереброваскуларне, јер њих највише има, око 40 посто. Али наравно да и пацијенти оболели од ретких болести заслужују исту пажњу и третман. Држава је, у том смислу направила велики помак и, у односу на 2008. годину када на рачуну за лечење тих болести нисмо имали средстава, ове године имамо 4 милијарде и 600 милиона динара. Наша пројекција за лечење ретких болести је 12 милијарди динара, томе стремимо и на томе радимо. Свака донација нам је изузетно важна како би што више тих пацијената добило адекватан третман - изјавио је др Мирсад Ђерлек.

Нови Сад, 26. децембар 2022. године