Читај ми

НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ

Нови Сад је данас у Бриселу проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину! Након финалне презентације пројекта „Нови Сад 2021“, коју је данас у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван ЕУ који ће понети титулу буде управо Нови Сад!

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница. У завршној фази, данас је одржана и "одбрана" кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 Немања Миленковић.

- Ово је победа свих људи који су учествовали у овом пројекту, а реч је о бројним појединцима, институцијама и невладиним организацијама који су дуги низ година били укључени у целу ову причу. Данас смо дочекали резултат какав смо прижељкивали. Желим да се захвалим Влади Србије и премијеру Александру Вучићу, као и Министарству културе на отвореној и снажној подршци која нам је много значила, али и Покрајинској влади, амбасадорки Ани Хрустановић, Немањи Миленковићу и свим дивним људима који су радили на кандидатури и који су носиоци целе приче. Честитам свима овај велики дан за Нови Сад и Новосађане, честитам Републици Србији, а истовремено упућујемо честитке и нашим пријатељима из Херцег Новог, који су такође били у оптицају за ту титулу. Пред нама је пуно обавеза, али сам убеђен да ћемо све што се посатви пред нас успети да испунимо - рекао је градоначелник Милош Вучевић непосредно након проглашења Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године и посебно честитао Новосађанима, становницима "Српске Атине", који су били кључна подршка целом овом процесу.

Пројекат Нови Сад 2021 осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада.

Град Нови Сад ће кроз пројекат Нови Сад 2021 развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи.

Нови Сад, 13. октобар 2016. године