Читај ми

НОВИ САД ДОМАЋИН ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЗА ПОДРШКУ У РЕИНТЕГРАЦИЈИ ОСУЂЕНИХ ЛИЦА И МАЛОЛЕТНИКА У СУКОБУ СА ЗАКОНОМ

У Новом Саду одржава се четврти семинар у оквиру програма изградње капацитета Мреже организација цивилног друштва за подршку у реинтеграцији и прихвату осуђених лица и малолетника у сукобу са законом. Тим поводом, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је у Градској кући представника Мисије ОЕБС у Србији Братислава Реџића и представнике невладиних организација које су део поменуте Мреже.

Пожелевши добродошлицу гостима, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић је истакао да је Град Нови Сад пример добре праксе у многим областима друштвеног деловања и да је заинтересoван за све иницијативе које доприносе бољитку и безбедности својих грађана.

- Такође, препознајемо значај сарадње са организацијама цивилног сектора. У тој симбиози, остварили смо и престижне титуле Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе. Уверени смо да, у окиру свог рада можете најбоље да препознате потребе заједнице и због тога сматрамо да ви треба да будете иницијатори позитивних промена, а Град Нови Сад је свакако расположен да помогне да те идеје заживе и да буду ефикасне - изјавио је Срђан Кружевић и додао - После Београда, Нови Сад је на другом месту по броју лица која су била на издржавању казне затвора. Веома нам је важно да им омогућимо да се на исправан начин поново укључе у друштвену заједницу, да спречимо могућност поновног ризичног понашања и допринесемо да наш град буде безбеднији.

Присутни представници Мреже организација цивилног друштва из Београда, Загреба, Крушевца, Сомбора, Ниша, Крагујевца, Ваљева и Новог Сада упознали су заменика градоначелника са својим радом и са циљевима Мреже која је у настанку и која ће до краја године бити званично регистрована као кровна организација за подршку особама које су биле на извршењу казне затвора, или неке од институционалних васпитних мера.

Овај пројекат подржала је Мисија ОЕБС у Србији, чији је представник Братислав Реџић објаснио да је циљ Мреже да организације заједничким деловањем мењају лош статус бивше осуђених лица у Србији како на законодавном, тако и на нивоу развијања квалитетних постпеналних програма за реинтеграцију ових лица. Он је истакао да је у том процесу веома важна подршка локалних заједница у које се ова лица враћају и похвалио Град Нови Сад који је препознао потребу да се укључи у решавање овог проблема.

Присутни су се сложили да је у овом задатку веома важна мултисекторска сарадња, као и превенција проблема у најранијем периоду и закључили да Град Нови Сад има потенцијал да у овој области преузме улогу лидера међу локалним самоуправама.

Нови Сад, 28. новембар 2018. године