Читај ми

НОВИ САД ДОМАЋИН ''НЕДЕЉЕ РУСКОГ ДЕЧЈЕГ ФИЛМА У СРБИЈИ''

''Недеља руског дечјег филма у Србији-Бајке детињства'' биће одржана од 12. до 16. септембра у Позоришту младих у Новом Саду, речено је на конференцији за новинаре у Градској кући.

- Руска кинематографија, а посебно у области стваралаштва за децу, је на завидном нивоу и представља сам врх у свету филма. С друге стране, културно-уметнички програм за децу треба подржати свом снагом јер је јако важно да најмлађи на време освесте праве друштвене и људске вредности – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.
Како је рекао помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, Русију и Србију повезује много тога, између осталог и блиска језичка култура, а ова манифестација биће прави подстрек за буђење интереса и за учење руског језика, оценио је Петровић.

- Донели смо 18 савремених филмских остварења за децу, а на Фестивал долазе најбољи руски кинематографи и глумци из света дечјег филма – истакао је директор Манифестације Филип Кудрјашов и позвао Новосађане да искористе јединствену прилику да погледају најновију руску продукцију за децу, уз напомену да су све пројекције бесплатне. У оквиру манифестације биће организовани пратећи догађаји који имају за циљ да упознају наше суграђане са руском културом, руским језиком и књижевношћу, а међу њима је и Округли сто за наставнике руског језика који ће бити одржан у Гимназији ''Јован Јовановић Змај''.

- Фондација подржава све пројекте који негују културно-историјске везе и традицију српског и руског народа, а Фестивал је сигурно најзначајнији у овој години за област културе–казао је представник фондације ''Свети Александар Невски'' Велимир Марјановић.
Манифестација ''Недеља руског дечјег филма у Србији -Бајке детињства'' одржана је већ три пута, уз финансијску помоћ Министарства културе Руске Федерације и подршку амбасаде РФ у Србији, Града Новог Сада, Српског одељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа, Координационог савета руских сународника који живе у Србији, Друштва руских сународника ''Луч'', Фондације ''Свети Александар Невски'' и Руског центра фонда ''Руски свет''. Програм Манифестације доступан је путем сајта www.vifsaida.com/bajke

Нови Сад, 9. септембар 2016. године