Читај ми

НОВИ САД ДОМАЋИН СВЕТСКОГ КОНГРЕСА О УПРАВЉАЊУ ЧВРСТИМ ОТПАДОМ

Светски конгрес Међународне организације за управљање чврстим отпадом биће одржан од 19. до 22. септембра 2016. године у Новом Саду. Овај догађај на једном месту традиционално окупља представнике научне и стручне јавности, представнике глобалних корпорација, као и политичке и државне званичнике заинтересоване за проблем управљања чврстим отпадом. Одржавање Конгреса у Новом Саду, 2016. године најављено је на конференцији под називом „Чврстим кораком за одрживу будућност“, којој је присуствовао заменик шефа градоначелника Новог Сад Кабинета Миодраг Милошевић.

- Веома ми је драго што ће после Фиренце, Беча, Сао Паола, Антверпена и Нови Сад бити домаћин Светског конгреса Међународне асоцијације за управљање чврстим отпадом. Сви знамо да се трeћинa зaкoнoдaвствa EУ-a oднoси нa зaштиту живoтнe срeдинe, а ово је прилика да покажемо да смо на путу да испунимо оне одредбе које се односе на управљање отпадом и да се Нови Сад представи као центар друштвено одговорне заједнице – изјавио је Миодраг Милошевић додајући да одржавање Kонгреса у Новом Саду има и велики привредни значаj, јер промовише град и омогућава успостављање међународних пословних контаката.

ISWA Светски конгрес је најзначајнији пројекат Међународне организације за управљање чврстим отпадом – ISWA, а организатор Конгреса у Новом Саду је Српска асоцијација за управљање чврстим отпадом, подржана од стране Факултета техничких наука и Новосадског универзитета. Према речима директора ове асоцијације проф. др Горана Вујића овај догађај ће окупити преко 1000 учесника из земаље и света. Он је нагласио да се Светски конгрес први пут, након 30 година одржава у Југоисточној Европи.

-Нови Сад представљамо као центар Југоисточне Европе, јер у земљама тог подручја постоје слични проблеми из области управљања отпадом. Свесни смо да је то изузетно захтеван посао. Проблем управљања отпадом прати и економско стање у једној држави, неусклађени закони, перцепција грађана и друге ствари. Међутим,  код нас постоје изузетно добра решења и управо ће она бити презентована на Конгресу. Сигуран сам да ће нам та решења, уз помоћ стручњака и примера добре праксе у свету, помоћи да унапредимо систем управљања отпадом код нас – рекао је проф. др Горана Вујића.

Након конференције, директор Асоцијације за управљање чврстим отпадом проф. др Горан Вујић потписао је спонзорске уговоре са директором фирме „Greentech doo“ Михаилом Матеским и са генералним директором Радио-телевизије Војводине Срђаном Михајловићем.

Нови Сад, 30. октобар 2014. године