Читај ми

НОВИ САД ДОБИО КЊИЖАРУ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“

Издавачка кућа „Лагуна” и књижарски ланац „Делфи” покренули су пројекат именовања својих књижара именима важних српских писаца који су оставили значајан траг у нашој књижевности и култури. Књижара у Новом Саду добила је име нашег великог писца Јована Јовановића Змаја, а манифестацији тим поводом присуствовао је и члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

-Град Нови Сад се прикључио значајној иницијативи издавачке куће „Лагуна“ да ова књижара у самом центру градa понесе име нашег великог Чика Јове Змаја, што недвосмислено указује на наш став да сви они великани који су задужили Нови Сад и нашу културу треба да наставе да живе кроз различите облике знамења, и на тај начин представљају светионик и трајни путоказ правилног и здравог развоја свих будућих нараштаја. Само адекватан приступ култури сећања, може да нам обезбеди извесну будућност здраве културе, и овај појекат служи управо тој сврси- рекао је Вања Вученовић.

Манифестацији су такође присуствовали и писац за децу Љубивоје Ршумовић, као и  директор „Змајевих дечјих игара“ Душан Ђурђев. Поред новосадске књижаре која је понела име Јована Јовановића Змаја, књижаре у Београду добиле су имена „Милош Црњански“, „Момо Капор“ и „Борислав Пекић“ , а књижара у Вршцу име „Васко Попа“.

Нови Сад, 31. мај 2016. године