Читај ми

НОВИ САД - ДОБАР ПРИМЕР ПАМЕТНОГ ГРАДА

Првог дана Конференције „Electric Vehicles Days“ одржана је панел дискусија под називом „Паметни градови у служби савремене електромобилности за будуће нараштаје“ којој је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

Он је истакао да је у току израда Нaцртa стрaтeгиje "Пaмeтaн Грaд Нoви Сaд - Смaрт сити“ који ће дати смернице за развој града у будућности и које ће бити интегрисан у оквиру Плана развоја Новог Сада до 2030. године. Као што је објаснио тај стратешки документ омогућиће ефикасније управљање саобраћајем, али и водом, oтпaдним вoдaмa, oтпaдoм, затим потрошњом електричне енергије и јавном расветом у граду.

Говорећи о томе шта је до сада урађено, заменик градоначелника је говорио о сегменту мобилности и потреби да се ради на развоју и доступности алтернативних превозних средстава.

- Много улажемо у развој бициклизма и зато данас имамо око 40 хиљада бициклиста у Новом Саду. Већ другу годину за редом, субвенционишемо набавку бицикала, за шта смо до сада издвојили 38 милиона динара. У периоду од 2012. до 2021. године изграђено је 30 километара нових бициклистичких стаза, а кроз редовно одржавање реконструисано је још десет - изјавио је Милан Ђурић и додао – Радимо и на осавремењивању јавног превоза, купили смо десет електричних аутобуса који ће новосадским улицама саобраћати од пролећа наредне године. Осим тога уводимо опцију електричног новчаника за путнике, постављамо и дигиталне панеле са редом вожње, а интегрисали смо и монтиторинг над праћењем рада семафора. Различитим апликацијама и платформама поспешујемо комуникацију са грађанима, а дигитализован је и рад Скупштине Града где се седнице сада воде електронски.

Заменик градоначелника је поменуо и неке од будућих инвестиција из области заштите животне средине и саобраћаја и том приликом говорио о изградњи четири јавне гараже које ће решити проблем недостатка паркинг места.

- Изградња јавних гаража, са интегрисаним системом за праћење слободних паркинг места, уграђеним електро пуњачима и свим другим технолошки развијеним предностима је управо прави пример развоја Смарт ситија. Град Нови Сад је, у септембру 2020. године, закључио Уговор о концесији зa изгрaдњу три пoдзeмнe и jeднe нaдзeмнe гaрaжe на локацијама: Улица Модене, круг Бановине и Трг републике за подземне гараже и угао улица Успенске и Шафарикове за нaдзeмну гaрaжу. Сигуран сам да ћемо тиме допринети бољем квалитету живота у централним деловима Новог Сада, као и у оним где је велика густина становања - рекао је Ђурић.

На тему будућности електромобилности из свог угла говорили су и директор ЈП “Пошта Србије” Зоран Ђорђевић,  заменик генералног директора компаније Schneider Electric Novi Sad др Владан Крсман, представница компаније Телеком  Натали Делић, др Миња Болесников са Факултета техничких наука и оснивач компаније goUrban d.o.o. Бојан Јукић.

Конференција „Electric Vehicles Days“ одржава се, у организацији компаније Нинамедија и Факултета техничких наука, данас и сутра, на Новосадском сајму. У оквиру конференције посвећене електромобилности као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе, биће уприличене пленарне сесије о енергетској транзицији, електричним возилима и паметним градовима, а биће обезбеђена и тестинг зона у којој ће посетиоци моћи да испробају савремена електрична возила.

Нови Сад, 8. септембар 2022. године