Читај ми

НОВИ САД БУДУЋИ ЦЕНТАР ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се, у Градској кући са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем. Међу темама разговора издвојила се она која се односи на могућност да се у Новом Саду отвори Центар за изучавање вештачке интелигенције.

- За Нови Сад који већ има изузетне установе основношколског и средњошколског образовања, јак Универзитет, Научно-технолошки парк који ће бити отворен у наредном периоду, затим Биосенс институт, велики значај би имао будући Центар вештачке интелигенције јер би се тиме наш град апсолутно утемељио као лидер у области информационо-комуникационе технологије. Ми смо свесни чињенице да јак образовни систем у овој области представља потребу и предуслов уколико неко жели да буде конкурентан, задржи младе људе, привуче нове инвестиције и уопштено, има добре резултате на свим пољима, па и на пољу економије. То се свакодневно потврђује и у разговору са инвеститорима које код Новог Сада привлачи управо чињеница да имамо добре факултете и добру базу за запошљавање  - изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Вучевић је министру Шарчевићу предложио да се за потребе будућег Центра за вештачку интелигенцију на располагање стави СПЕНС где би се на тај начин попунили они капацитети који комерцијално нису интересантни.

-СПЕНС је добро позициониран, налази се близу Универзитетског кампуса и Научно-технолошког парка, а ту планирамо и велика улагања у смислу реконструкције објекта. Изазов ће представљати смештајни капацијтети јер их немамо довољно. Верујем да ће се Министарство у том смислу ангажовати, а Град је наравно спреман да помогне - рекао је Вучевић и захвалио се министру што је Нови Сад препознао као адресу за такву инвестицију – Реализација овог пројекта би представљала велики успех за Нови Сад који би тиме добио извор кадрова и ресурса за будућност. Питање вештачке интелигенције је питање будућности, увелико је актуелно и све највеће светске силе се такмиче управо у овој области.

Према речима министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Нови Сад има добре и квалитетне образовне устанонове, а Универзитет који броји скоро 55 хиљада студената заслужује респект и према европским критеријумима. Он је истакао да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја заједно са Кабинетом премијерке Ане Брнабић оформило тим који ће се бавити израдом Стратегије у области вештачке интелигенције.

-Да би се ова идеја реализовала морали смо донети Закон о фонду за науку, затим Закон о науци и истраживањима како би имали могућност да обезбедимо сигурне плате истраживачима. Планирамо да у почетку формирамо центре у Новом Саду и Београду, а касније још један центар у Трстенику који ће умрежити знање инжењера из крагујевачког и нишког универзитета. Пројекат започиње почетком октобра када делагација кинеске компаније „New dragon“ долази у Србију, самим тим и у Нови Сад где ћемо представити понуде за простор и кадрове. Они ће дати опрему што је веома значајно, јер се ради о веома скупој опреми, а ми бисмо обезбедили два тренинг центра технолошког развоја из којих би се касније развила и индустрија- објаснио је министар Шарчевић и додао- Друга фаза подразумева градњу Развојног центра, на релацији Нови Сад - Београд. Тај развојни центар треба да запосли 120 доктора наука из области вештачке интелигенције и роботике. Трећа фаза је градња фабрике робота специјализованих за потребе образовања, који би радили са професорима у тандему. То ће бити значајна карика извоза Србије.

Нови Сад, 18. септембар 2019. године