Читај ми

НОВИ САД БРИНЕ О ТРУДНИЦАМА

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ заједно са директором Фондације за промоцију здравља Мобимед др Војиславом Стојшином, представио је на конференцији за новинаре SMS сервис намењен трудницама "Беба долази 3021", пројекат који је покренула Градска управа за здравство Града Новог Сада, Фондација за промоцију здравља МобиМед и Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Нови Сад. Конференцији су присуствовали и гинеколог Клинике за гинекологију и акушерство КЦВ проф. др Александра Капамаџија, начелник Службе здравствене заштите жена Дома здравља Нови Сад др Недељко Родић, и гинеколог приватне гинеколошке ординације др Драгана Вебер Мамић.

- Овај пројекат је веома важан пре свега за жене које су по први пут трудне и које се суочавају са различитим питањима, неизвесностима или страховима, јер трудноћа треба да буде леп период у животу - изјавио је проф. др Александар Кираљ.

Град Нови Сад омогућио је да свака трудница бесплатно добије ваучер од свог гинеколога и да до краја трудноће добија поруке о променама које се дешавају у њеном организму, о напретку бебе и о неопходним превентивним прегледима што је веома важно, јер је доказано да редовна контрола трудница смањује смртност новорођенчади као и појаву компликација приликом порођаја. Да би се овај сервис активирао потребно је послати текстуалну поруку садржине БД _ (недеља трудноће у којој се налази) на телефон 3021. Трудница плаћа само прву, пријемну поруку, а након тога бесплатно прима 3 персонализоване поруке недељно.

- Идеја за овај пројекат је настала 2007. године. До сада је преко 10 хиљада жена које су имале прилику да користе овај сервис исказало задовољство што неко мисли на њих, а ми ћемо са још 500 хиљада порука на директан начин исказати бригу о новосадским трудницама - изјавио је аутор пројекта др Војислав Стојшин и нагласио да сервис "Беба долази 3021" није замена за лекара већ представља средство које може да унапреди комуникацију између труднице и њеног гинеколога.

Важан аспект овог сервиса у Новом Саду је и укључивање приватне праксе у програм, јер последњи подаци показују да око 40 % трудница прегледе обавља у приватним ординацијама. Осим тога, на овај начин омогућава се здравственим установама да на време планирају неопходне прегледе трудница. Такође, Град Нови Сад биће први град у Србији који ће омогућити трудницaма да посредством SMS сервиса "Беба долази 3021" примају информације о своме здрављу на српском или на мађарском језику, а током 2012. године планира се превођење садржаја пројекта на ромски језик, као и на језике осталих националних мањина које живе у Војводини.

Нови Сад, 17. мај 2012. године