Читај ми

НОВИ САД АКТИВАН У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА УПРАВЉАЊА ЈАВНОМ ИМОВИНОМ

Округли сто поводом реализације пројеката из области управљања јавном имовином одржан је у Скупштини Града Новог Сада, а присуствовали су представници општина и градова из региона АПВ, који у оквиру програма EU Exchange 4 реализују тај пројекат како би кроз отворену дискусију разменили досадашња искуства.

Када је реч о финансијској подршци пројектима из ЕУ фондова, како је нагласила шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада проф. др Маријана Дукић Мијатовић од оснивања Канцеларије до данас Град је реализовао, односно реализује пројекте чија укупна вредност прелази пет милиона евра.

- Наведеним средствима финансирани су пројекти из области економског развоја, социјалне и здравствене заштите, заштите животне средине и енергетске ефикасности, али и у циљу унапређења рада јавног сектора и бољег функицонисања служби у складу са захтевима грађана. Са посебном пажњом приступамо пројектима из програма EU Exchange из којег је до сада обезбеђена финансијска подршка у износу од преко 600 000 евра. Та средства се односе на пројекте “Израда веб поратала са ГИС-ом, Е – управа и Управљање јавном имовином – нагласила је проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Менаџер пројекта ''Управљање јавном имовином'' за Град Нови Сад Оливера Симовић истакла је да су ефикасно организован попис имовине и успостављање ажурне, дигитализоване евиденције података о непокретностима кључни предуслови за примену концепта савременог управљања имовином који локалним самоуправама може донети значајне бенефите.

- Према Закону о јавној имовини више нема права коришћења, тако да је Нови Сад испоштовао законски рок да попише имовину, јер ће то поједноставити процедуре приликом инфраструктуралних пројеката, али и донети значајне приходе какав је случај у развијеним европским земљама- изјавила је Оливера Симовић.

Поред Града Новог Сада у реализацији пројекта учествују општина Апатин и ЈКП „Информатика“ Нови Сад. Пројекат финансира Европска унија у оквиру EU Exchange 4 програма који спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО). Пројекат је вредан 147.267, 43 евра, а у досадашњој реализацији предузете су важне активности. Између осталог, Град Нови Сад и Општина Апатин су прикупили документацију и поднели Захтеве Републичкој дирекцији за имовину за укупно 4220 непокретности, док је ЈКП “Информатика“ извршила геодетска снимања односно урадила Нацрте за 95 посебних делова зграда.

Нови Сад, 29. септембар 2014. године