Читај ми

НОВА УЛАГАЊА ГРАДА У ЗАВОД ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетиo je Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад где су представљана два нова санитетска возила, за чију набавку је Град Нови Сад издвојио потребна средства. Ради се о возилима марке Фиат "Дукато", која су опремљена медицинско-техничким апаратима као што су дефибрилатор, ЕКГ уређај, респиратор, спинална даска, ферно носила и друго.

- Ургентне екипе Завода за хитну медицинску помоћ делују на површини од 753м2 и годишње прелазе око 1. 200 километара. Сматрамо да је изузетно важно да поседују нова возила, која располажу врхунском опремом и одговарају свим европским стандардима, како би њихови лекари у кључним ситуацијама могли правилно и правовремено да реагују. Зато је Град Нови Сад ове године, за те потребе обезбедио четири нова санитетска возила - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад располаже са 37 специјалних санитетских возила, од којих 9 возила служе за потребе ургентних екипа, односно за указивање тренутне медицинске помоћи. Остала возила се користе за санитетски или дијализни транспорт становника са територије Града Новог Сада и Општине Сремски Карловци. Директор Завода др Богдан Живановић се захвалио Граду на набавци још два нова санитетска возила и напоменуо да је време изласка ургентних екипа сада много брже него што је то био случај раније.

- Ми смо скратили време изласка за минут у односу на прошлу годину, што испуњава све светске стандарде. Надам се да ћемо добити нова возила и за потребе екипа које раде по пунктовима у Футогу, Кисачу,  Петроварадину и Каћу - рекао је др Богдан Живановић.

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват је том приликом истакао и да Град наставља са улагањем у ову здравствену установу и најавио изградњу нове зграде Завода за хитну медицинску помоћ, која ће се налазити на Сомборском булевару. Добра локација и пројекат омогућиће брзу мобилизацију, као и излазак возила на сва четири правца.

- Тренутно су у току припреме за пренамену земљишта и надам се да ћемо са радовима започети на пролеће како би Завод коначно добио своју зграду. Савремени објекат величне око 2500м2, поред стандардних служби хитне помоћи имаће и едукациони центар, хитну педијатријску службу као и апотеку која ће дежурати 24 сата дневно - изјавио је проф. др Хорват и додао да су при изради пројекта помогла искуства изградње сличних објеката у Крагујевцу и Загребу.

Нови Сад, 18. новембар 2013. године