Читај ми

КОНФЕРЕНЦИЈА - Актуелно стање у култури Новог Сада

Среда, 2. децембар 2009. године
11.00 часова
Сала већа, Градска кућа Трг слободе 1

Градска управа за културу одржаће конференцију за новинаре на којој ће бити представљено актуелно стање у култури града и најављени планови за наредни период.

На конференцији ће говорити помоћник градоначелника Владимир Копицл, члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ и заменик начелника Градске управе за културу Дејана Шранц.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Актуелно стање у култури Новог Сада

Из буџета града Новог Сада за финансирање културе у 2009. години издвојено је 897 120 394 динара. Око 60 посто укупних средстава Градске управе за културу одлази на финансирање рада 11 установа чији је оснивач град и ове године у те сврхе опредељено је 527 596 521 динара. Град Нови Сад, на годишњем нивоу, такође финансира програме у области културе и уметности установа и организација према којима не врши оснивачка права. Реч је о четрнаест таквих корисника међу којима су Змејеве дечје игре, Бранково коло, Егзит, Музичка омладина града Новог Сада, Центар за културну анимацију и други, а на тај начин подржава се рад и пет организација лица са посебним потребама.

Другим заинтересованим организацијама и удружењима Градска управа за културу омогућава да са својим пројектима учествују на конкурсима који се расписују најмање једном годишње. Постоје три групе конкурса који покривају области културе, издавања књига и часописа и област информисања, којима се обезбеђује рад јавних гласила на језицима националних мањина и етничких група као и несметано коришћење права инвалида, хендикепираних лица и других лица са посебним потребама - а у 2009. години за њихово финансирање опредељено је 73 235 000 динара. Одлуку о избору пројеката као и о висини суме којом ће сваки појединачно бити финансиран доноси стручна Комисија.

Упркос економској кризи, напорима града, односно Градске управе за културу у протеклих годину и по дана започето је решавање важних проблема у овој области. На пример, реконструкција Културног центра по највишим стандардима свакако представља пројекат од капиталног значаја за културу Новог Сада. За његову реализацију било је неопходно обезбедити преко 100 милиона динара, а када буде завршен Новосађани ће добити најсавременији простор за одржавање културно-уметничких догађаја и представљање различитих садржаја из области културе.

Подједнако добар пример је и изузимање „Арене“ из процеса приватизације, чиме је највећи новосадски биоскоп остао у власништву града, па ће захваљујући улагању приватног капитала у његову ревитализацију грађани ускоро моћи да гледају филмове у најбољим, савременим условима како и заслужују.

Градска управа за културу наставиће да спроводи активну културну политику, а побољшање услова за рад културно уметничких удружења и организација, као и отварање нових и ревитализација постојећих простора намењених културно уметничким садржајима, представљаће приоритетне активности у наредном периоду.

Уторак, 1. децембар 2009. године