Читај ми

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

Булевар Европе отвара се за саобраћај
Четвртак, 29.октобар 2009.године, 12,00 часова
Угао улице Корнелија Станковића и Булевара Европе

Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и директор Завода за изградњу града Борислав Новаковић присуствоваће свечаном отварању Булевара Европе за саобраћај. Према плану деоница Булевара Европе од Футошке улице до Улице Корнелија Станковића, требало је да буде завршена 1. новембра, али је добра координација извођача радова резултирала завршетком и пре предвиђеног рока.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Булевар Европе један је од капиталних инфраструктурних пројеката Новог Сада, који представља део западне обилазнице око Новог Сада. Када буде завршена и трећа фаза изградње, Булевар Европе ће једним својим делом излазити на ауто пут Београд – Суботица, а другим на сремску страну града.

Ова, нова, модерна саобраћајница булеварског типа има по три коловозне траке у оба смера, разделно острво, као и бициклистичке и пешачке стазе са обе стране. Дужина новоизграђене трасе је 1420 метара, а ширина регулације 60 метара. Ширина три коловозне траке је 10,5 метара, ширина разделног острва 5 метара, бициклистичке стазе 2 метра и тротоара 3 метра.

Изградња Булевара Европе представља и пример ефикасности у изградњи укупне инфраструктурне мреже, јер су радови објединили и изградњу водоводне и канализационе мреже, јавно осветљење као и семафоризацију три раскрснице на укрштању булевара и улица Корнелија Станковића, Хаџи Рувимове и Футошке. Укупна вредност ове инвестиције Града Новог Сада износи 596.853.951 динара.

Радови на изградњи, некадашњег Суботичког булевара, почели су још пре три године. Прва фаза обухватила је потез у дужини од 970 метара на деоници од улице Браће Груловић до Футошке улице. Прошле године, потписивањем Уговора са Железницама Србије о преузимању земљишта за изградњу Суботичког булевара, коначно су се стекли основни предуслови да, после више деценија, почне изградња и друге изузетно важне деонице, од Футошке улице до Улице Корнелија Станковића.

У циљу комплетирања саобраћајне мреже, у северној зони града Новог Сада и њеног повезивања са аутопутем Е-75, неопходно је изградити и трећи део ове саобраћајнице, који износи око 5 км. Дуж саобраћајнице, планирана је изградња моста преко канала Дунав-Тиса-Дунав, објекта изнад железничких постројења ранжирне и техничке станице Нови Сад, као и објекта на укрштају са Руменачком улицом. Предвиђен је и саобраћајни чвор за прикључење магистралног пута М-7 према Бачкој Паланци.

Уз то, Град Нови Сад ће радити и на изградњи другог капиталног друмског пројекта – Сомборског булевара, као и на изградњи раскрснице која треба да повеже та два новосадска булевара.

Нови Сад, 28.октобар 2009.године