Читај ми

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - Акција „Дрво живота“

Четвртак, 9. јул 2009. године
11,55 часова
Лимански парк (између дечјег игралишта и чесме)

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и члан Градског већа задужена за здравство Александра Новаков-Микић присуствоваће акцији „Дрво живота“ којом ће се исказати захвалност свим породицама даваоца органа који су у најтежим тренуцима били најхуманији.

Нови Сад, 08. јул 2009. године

О акцији

С обзиром да је прва транспланатације јетре у Војводини изведeна прошле године у Клиничком центру Војводине у Новом Саду, сваке године истог дана у Новом Саду садиће се „дрво живота“,како би се указала захвалност свим породицама даваоца. Ову акцију подржао је Град Нови Сад .
Трансплантациони тим Клиничког центра Војводине, покренуо је Пројекат промоција трансплантације и донације органа „Шанса за нови живот“. Основни циљ и идеја овог пројекта је да заинтересује и информише, отклони заблуде и нејасноће везане за трансплантацију и донацију органа, а самим тим наведемо ширу јавност да размисли о сопственом ставу према донацији и трансплантацији органа, како би прихватили транспланатацију као успешан вид лечења, а донацију као њен саставни део. Градска управа за здравство Града Новог Сада препознала је значај овог пројекта и захваљујући њима овај пројекат успешно се спроводи на територији Новог Сада.
Стотине хиљада људи широм света али и код нас болује од тешких неизлечивих болести, код којих су већ сви видови лечења испробани, како конзервативни тако и хируршки, овим болесницима како би се спасао и побољшао квалитет живота неопходна је трансплантација органа.
У Европи око 65 000 пацијената чека на нови орган. За Србију је годишње потребно око:400 - 500 трансплатација бубрега, 100 - 150 трансплатација јетре, 20 - 30 трансплатација срца.Тренутно у Војводини се налази око 180 пацијената који чекају на транспланатацију бубрега а више од 10 чека на трансплантацију јетре, мада су ове листе динамичне и сваког дана се повећава број. Апелујемо на свест наших суграђана!