Читај ми

У НОВОМ САДУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРВИ ГРАДСКИ БИЦИКЛ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, заједно са директором ЈКП Паркинг сервис Иваном Ферком и директором ЈКП Градско зеленило Наташом Рашетом представиo je прве градске бицикле који ће моћи да се користе у оквиру организоване мреже рентирања градских бицикала 'NS BIKE'.

- Иницијатива за пројекат 'NS BIKE' покренута је током кампање Града Новог Сада 'Вратимо Нови Сад бициклистима' чији је основни циљ био да промоцијом бицикла као 'најздравијег превозног средства' утиче на смањивање саобраћајних гужви и очување животне средине. Урбанизација је допринела томе да људи све мање користе ту врсту превоза, и наша намера је да то променимо. Нови Сад је препознатљив по дужини бициклистичких стаза, и о томе водимо рачуна и када градимо нове саобраћајнице, а намера нам је да средимо постојеће стазе и обезбедимо идеалне услове за вожњу бицикла. Реализацијом пилот пројекта 'NS BIKE' Нови Сад постаје први град у Србији који има организовану мрежу рентирања градских бицикала – нагласио је градоначелник Павличић.

Према речима директора ЈКП Паркинг сервис, почетком јула Новосађани ће имати прилику да на пет локација у граду изнајме градски бицикл, а станице ће бити постављене код железничке станице, Српског народног позоришта, СПЕНС-а, у Кампусу и код Штранда. Грађани ће моћи да, на било којој од ових локација, изнајме бицикл и да га по завршеној вожњи врате на неку од ових локација. Бицикли ће моћи да се изнајме по симболичној цени, 20 динара за 1 сат и 100 динара дневно (од 8 до 20 часова), а сва средства остварена на тај начин биће усмерена у хуманитарне сврхе. Станице за бицикле ће бити под видео надзором и састојаће се од штандова за остављање бицикала и управљачког ормара, односно кућишта за смештај и инсталирање опреме за полуаутоматско управљање, откључавањем и закључавањем бицикала.

Капацитет ових станица ће бити 14 бицикала, а биће постављани једнострано или двострано, зависи од локације, односно, простора на којој ће бити постављене. За организовано рентирање градских бицикала биће надлежно ЈКП Паркинг сервис, а ЈКП Градско зеленило постараће се да кров станица за бицикле буде озелењен. Наташа Рашета изјавила је да ће ЈКП Градско зеленило најпре поставити тепих траву и озеленити кров станица на локацијама Штранд и СПЕНС.

Нови Сад, 29. јун 2011. године