Читај ми

ПРОДУБЉИВАЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НОВОГ САДА И РИЈЕКЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је представнике Свеучилишта града Ријеке као и Универзитета у Новом Саду који ће данас потписти Споразум о научној и културној сарадњи. Том приликом градоначелник им је пожелео срдачну добродошлицу нагласивши да Нови Сад тежи развијању сарадње и пријатељских односа са Ријеком.

- Када смо потписали споразум о пријатељској сарадњи са Ријеком, градоначелник Оберснел и ја договорили смо се да што пре иницирамо предузимање корака за оставривање конкретних заједничких активности у виталним друштвеним областима. Потписивање споразума између ријечког Свеучилишта и нашег универзитета представља управо један такав корак који ће боље повезати наше градове – нагласио је градоначелник Павличић.

Проф. др сц Перо Лучин ректор Свеучилишта у Ријеци рекао је да сарадња са универзитетом у Новом Саду траје већ дуже време, али да се сада стичу услови за њено продубљивање. Он је такође истако да те две установе имају сличну историју и проблеме с којима се суочавају, те да је неопходно да заједнички промишљају позиционирање Универзитета као стратешког чиниоца развоја друштва.

Према речима проф. др Мирослава Весковића један од заједничких задатака два универзитета јесте проналажење адекватног места на мапи универзитета региона и Европе, као и дефинисање области по којима би били препознатљиви када је реч о квалитету образовних програма.

Нови Сад, 27. јун 2011. године