Читај ми

МЕДАЉА "ПРАВЕДНИК МЕЂУ НАЦИЈАМА" ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНА НИКОЛИ БОШЊАКУ

Амбасадор Израела у Србији Њ.Е. Артур Кол, у присуству градоначелника Новог Сада Игора Павличића постхумно je доделиo медаљу "Праведник међу нацијама" Николи Бошњаку заслужном Србину који је током Другог светског рата ризиковао живот и спасио Јеврејина од нацистичког прогона. Медаља je на свечаној церемонији у Градској кући уручена његовом сину, Василију Бошњаку.

- Граду Новом Саду учињена је велика част што се ово значајно признање уручује баш у нашој Градској кући. Наша историјска и морална обавеза је да не заборавимо на људе који су у изузетно тешким ратним временима показали хуманост и несебично помагали онима који су били највише угрожени. Из таквих примера сви можемо много да научимо – истакао је градоначелник Павличић.

Амбасадор Израела Њ.Е. Артур Кол поручио је да је Никола Бошњак био један од малобројних храбрих људи који су ризикујући сопствени живот поступили у складу са казивањем из Талмуда 'Онај ко спасе један живот као да је спасао цео свет'.

Држава Израел је 1953. године основала Јад Вашем, меморијални центар жртава и хероја Холокауста, да би се сачувала успомена на шест милиона страдалих Јевреја у другом светском рату и одало признање и част највернијим "Праведницима међу нацијама" који су ризиковали животе да би спасили Јевреје од сигурне смрти. Медаља праведник представља највећу почаст коју јеврејски народ и држава Израел могу указати нејеврејима.

Нови Сад, 16. јун 2011. године