Читај ми

ПРЕДАВАЊА О ЗДРАВЉУ У МЗ „ИВО АНДРИЋ“

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствоваo je предавањима „Како препознати болест штитне жлезде“ и „Остеопороза“ којима се наставља пројекат „Боље спречити него лечити“, а који организује Дом здравља Нови Сад под покровитељством Градске управе за здравство. Тај пројекат покренут је 2010. године у циљу промоције здравог начина живота (правилна исхрана, физичка активност, престанак пушења, управљање стресним ситуацијама) као и повећања обухвата становништва превентивним прегледима и акцијама.

Такође je одржано и предавање под називом „Заједно против депресије“ које организује Институт за јавно здравље Војводине у партнерству са Клиником за психијатрију Клиничког центра Војводине, Домом здравља „Нови Сад“, Заводом за здравствену заштиту студената Нови Сад и Центром „Срце“, а под покровитељством Града Новог Сада.

-Депресија је једна од најчешћих болести данашњице. Ово је почетак реформе псисихијатријске области и треба да анимира све људе да уколико препознају симптоме болести да се јаве свом изабраном лекару. Депресија не бира године, нити је њен узрок само сиромаштво, транзиција или лоша економска ситуација - рекао је том приликом проф. др Александар Кираљ.

Циљ пројекта „Заједно против депресије“ је подизање свести грађана о постојању могућности да се оболи од депресије, успесима лечења и последицама нелечене депресије, охрабривање грађана са психичким проблемима да се јаве изабраном лекару, смањивање стигматизације оболелих од депресије.

Нови Сад, 8. јун 2011. године