Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МАЛЕ УРБАНЕ ЦЕЛИНЕ“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић свечано је отворио изложбу „Мале урбане целине“ која представља приказ идејних решења уређивања микролокација на територији града, а отварању су присуствовали и чланица Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине др Јелена Атанацковић-Јеличић и шеф Департмана за архитектуру и урбанизам ФТН проф. др Дарко Реба. Презентацију концепта радова студената пропратили су и представници компанија Беларус, Вискофан, НИС, Енерготехника - Јужна Бачка, Булевар компани, Стилос и многи други који су показали интерес за улагање у тај пројекат.

- Архитектонска урбанизација довела је до тога је кућа све мање, a великих стамбених објеката је све више. Зато је изузетно важно да велике бетонске површине, међублоковске просторе и слично, озеленимо и оплеменимо садржајима који ће допринети лепшем изгледу и природнијем амбијенту. С друге стране, у времену убрзаног напретка науке и технологије да бисмо испратили савремене стандарде у помоћ смо позвали младе људе, студенте који су осмислили заиста изврсне мале урбане целине - рекао је градоначелник Павличић и позвао све компаније да уложе у ове идејне пројекте и допринесу лепшем изгледу и развоју заједнице у којој послују.

- Задовољство ми је што су се на позив Града Новог Сада одазвали многобројни студенти који савременим идејама желе да допринесу лепоти и функционалности нашег града. Надам се да ће инвеститори имати слуха за идеје младих стручњака и да ћемо у будућности имати прилику да уживамо у неком од уређених делова града баш на основу њихових нацрта- рекла је др Јелена Атанацковић Јеличић.

Након ове изложбе, идејна решења уређивања микролокација на територији Новог Сада у циљу стварања малих амбијенталних целина са реконструисаним зеленилом, новим урбаним мобилијаром и осветљењем, а која су креирали студенти Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду, биће доступна заинтересованим инвеститорима путем каталога.

Нови Сад, 6. јун 2011. године