Читај ми

НОВИ САД У АКЦИЈИ ОЧИСТИМО СРБИЈУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић отвориo је обновљени терен за кошарку и рукомет у Петроварадину где je одигранa и првa кошаркашка утакмица са играчима КК Нови Сад, а догађају су присуствовале и јавне личности из Новог Сада које подржавају акцију Очистимо Србију. На иницијативу градоначелника Новог Сада, запуштен терен у Блоку 8 у Петроварадину, потпуно је оспособљен за спорт, игру, разоноду и дружење Новосађана.

-Мени је јако драго што смо се данас окупили овде да бисмо подржали велико спремање Новог Сада и Србије. Намера нам је да у наредном периоду средимо преко 80 блоковских терена и игралишта како би Нови Сад добио изглед какав и заслужује. Такође наставићемо са улагањима у озелењавње, адекватно третирање отпада, а ускоро ћемо поставити још подземних контејнера на територији града – рекао је градоначелник и захвалио се свима који су подржали акцију Великог спремања града и Србије. Приликом отварања реконструисаног терена између осталих, поруку о значају очувања животне средине, послале су чланице новосадског бенда Фрајле, затим Јелена Балашевић, певачица Тања Бањанин, одбојкаш Васа Мијић, фудбалери ФК Војводина, ректор Универзитета Мирослав Весковић, играчи РК Војводина, глумци СНП и многи други.

Градоначелник је такође обишао Рибарско острво где су акцију чишћења спровели бројни функционери републичких, покрајинских и градских органа, као и волонтери. Том приликом градоначелник Павличић је наглсио да је акција великог спремања важна како би се масовнијим и организованијим приступом скренула пажња јавности на важност очувања околине и додао да је ипак неопходно свакодневно водити бригу о природи.

Код Једриличарског клуба на Кеју члан Градског већа за спорт и омладину Александар Кравић заједно са члановима Ронилачког клуба "Морнар", Веслачког клуба "Данубиус 1885", Кајак-кану клуба "Војводина" и "Лиман", као и ронилачких клубова "Морнар" и "Данубиус-спасилац" чистио је обале Дунава низводно од Моста слободе.

Град Нови Сад је уложио велики труд да обезбеди значајан број волонтера и организује неопходну механизацију како би се у акцији Очистимо Србију и ове године истакао као један од лидера у ангажовању на пољу заштите животне средине. Одзив је био још бољи него лане, и поред бројних волонтера, око 25 приватних предузећа уступило је своју механизацију, а око 100 компанија придружило се великом спремању Новог Сада.

Након акције, а поводом обележавања 5. јуна Светског дана заштите животне средине, у понедељак, 6. јуна у Скупштини града у 11 часова биће одржана презентација „Колико нам је здрав град“ коју организује Градска управа за заштиту животне средине.

Нови Сад, 4. јун 2011. године