Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "БОЖАНСТВЕНИ СВЕТОВИ" САЛВАДОРА ДАЛИЈА'

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић отворио је изложбу "Божанствени светови" Салвадора Далија, која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма до 17. септембра 2011. године.

- Манифестације попут ове доказују да Нови Сад негује позитивне друштвене вредности и да је место важних културних догађања. Сваки човек има жељу да га његова дела надживе, Салвадор Дали је у томе успео. Уверен сам да ће Новосађани, а и сви наши гости, у наредном периоду уживати у овим фантастичним радовима – истакао је градоначелник Павличић.

Директорка „Ситра“ доо из Словеније Душица Рјазанцева у име организатора изложбе рекла је да су на изложби поред 206 Далијевих графика „Библије сакре“ и „Божанствене комедије“ приказане и две потпуне декомпозиције дрвореза „Божанствене комедије“, као и маркице италијанске владе издате поводом 700-годишњице Дантеовог рођења, и додала да ће током трајања изложбе посетиоци имати прилику да добију стручна објашњења о изложеним делима.

Салвадор Дали се уписао у историју не само својом уметношћу, већ и својом контраверзном личношћу. Желео је да цео његов живот постане уметност и своју личност је трансформисао слично као и своје сликарство. Изложба Далијевих радова је, пре Словеније прошле године, била постављења само још у Паризу и Њујорку и има специфичан едукативни карактер - кроз илустрације се гледалац упознаје са садржајем Библије и Божанствене комедије, а такође радови због технике заузимају посебно место у Далијевом стваралаштву.

Нови Сад, 2. јун 2011. године