Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "ПРОЦЕНА РИЗИКА И ЗАШТИТА КВАЛИТЕТА ПИЈАЋЕ ВОДЕ У НОВОМ САДУ"

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствоваo je презентацији пројекта "Процена ризика и заштита квалитета пијаће воде у Новом Саду" на Факултету техничких наука. Тај пројекат подржан је од стране НАТО Одељења за јавну дипломатију из програма: Наука за мир и безбедност.

- Важан део еколошке политике односи се управо на заштиту квалитета пијаће воде, али и правилног третмана отпадних вода. Нови Сад је за кратко време дуплирао број становника, што је довело до тога да комунални систем не може да задовољи нарастајуће потребе, тако да је унапређивање комуналне инфраструктуре један од најважнијих, али и најсложенијих задатака. Уверен сам да ће резултати овог пројекта допринети бољем сагледавању укупне ситуације када је реч о квалитету пијаће воде у Новом Саду, као и предузимању неопходних мера за успостављање највиших стандарда у тој области – нагласио је градоначелник Павличић.

Носилац пројекта је Департман за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, а научно-истраживачке активности ће бити реализоване у сарадњи са Институтом за аналитичку хемију Словачког Технолошког Универзитета у Братислави. Крајњи корисник резултата Пројекта је ЈКП ,,Водовод и канализација’’ Нови Сад. Према речима проф. др Мирјане Војиновић пројекат ће трајати око три године и у том периоду биће тестиран систем за рано откривање отровних супстанци на извориштима воде.

Нови Сад, 2. јун 2011. године