Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПЛАНЕТА ЧЕКА“

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствоваo je промоцији књиге и изложби пројеката које је Град Нови Сад реализовао из домена заштите животне средине од половине 2008. године до сада. Градска управа за заштиту животне средине осмислила је књигу "Планета чека" намењену, пре свега, деци школског узраста, у којој је на креативан начин истакнут значај правилног односа према отпаду, његовом разврставању и правилном одлагању, као и значај рециклаже.

- Град Нови Сад много улаже у озелењавање, чишћење депонија, као и у еколошке системе третитања отпада, али за заштиту животне средине ипак је најважнији однос људи према природи. Због тога је битно да код наших најмлађих развијемо свест о значају здраве околине и одговоран однос према окружењу. Верујем да ће ова књига дати добре резултате и да ће будуће генерације имати здрав однос према свом окружењу, па тако и према себи. – рекао је градоначелник Павличић.

- Ова књига представља круну едукативног рада на тему заштите животне средине коју већ годинама интензивно спроводи Градска управа за заштиту животне средине. Књига „Планета чека“ биће подељена свим огранцима Народне библиотеке, као и свим заинтересованим основним школама са територије Новог Сада које се јаве Градској управи за заштиту животне средине на број телефона 421-109. Такође 30 учениka који први посете изложбу која је отворена у Културном центру Новог Сада добиће бесплатан примерак ове књиге- рекла је начелница др Александра Јовановић Галовић.

У протекле две године једна од приоритетних активности Управе била је едукација и подизање нивоа информисаности Новосађана свих узраста о значају заштите животне средине. Реализовани су бројни пројекти едукативног карактера који су, кроз неформалне видове учења, укључили више од 100 деце предшколског узраста, преко 600 ученика основних школа, око 200 средњошколаца као и велики број одраслих суграђана. На значај рециклаже указано је кроз пројекте: "Ја рециклирам" и "Како рециклирамо?". На Сајму "ЛОРИСТ - ЕКОСВЕТ" реализоване су и радионице: "Посади биљку", "Ефекат стаклене баште" и дебате: "Сунчева енергија и течни водоник као алтернативни извори енергије". Новосадски средњошколци упознали су се са заштићеним природним добрима на територији Града кроз квиз "Добро чувај природно добро!". Пројекат који је окупио бројне учеснике и бави се разноврсним темама је и "КАКО ДА..."- зелено (пре)васпитавање одраслих, који је спроведен током школске 2010./2011. године. Реализација свих пројеката подразумевала је сарадњу са образовним установама (вртићи, основне и средње школе), невладиним ораганизацијама, месним заједницама, међународним организацијама и медијима.

Нови Сад, 17. мај 2011. године